Coca-Cola, Danone ve Nestle, Çevreyle İlgili Yanıltıcı İddialarda Bulunmakla Suçlanıyor

10 Kasım 2023

Coca-Cola, Danone ve Nestle, plastik su şişelerinin "%100 geri dönüştürülmüş" olduğu konusunda yanıltıcı iddialarda bulunmakla suçlanıyor.

Bir tüketici kuruluşu ve iki çevre grubu, pet şişelerin teknik olarak tamamen geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılamayacağı gerekçesiyle “yeşil yıkama” (greenwashing) iddiasıyla Avrupa Komisyonu'na yasal şikâyette bulundu.

Avrupa Komisyonu'na yapılan şikâyet, şirketlerin tedarik ettikleri tek kullanımlık plastik su şişelerinin %100 geri dönüştürülmüş veya %100 geri dönüştürülebilir olduğu yönündeki iddialarına odaklanıyor.

Çevreci gruplar Client Earth ve ECOS tarafından desteklenen Avrupa Tüketici Örgütü, bunun özellikle yeşil görseller veya markalamayla birlikte kullanıldığında yanıltıcı olduğunu belirtiyor.

Client Earth avukatı Rosa Pritchard yaptığı açıklamada, "Şişeler için '%100' geri dönüşüm oranı teknik olarak mümkün değil ve şişelerin geri dönüştürülmüş plastikten yapılmış olması onların insanlara ve gezegene zarar vermediği anlamına gelmiyor. Şirketlerin geri dönüşümü plastik krizine sihirli bir çözüm olarak göstermemeleri önemli; bunun yerine çabalarını plastiği kaynağında azaltmaya odaklamaları gerekiyor." dedi.

İddialara cevaben, Coca-Cola ambalajla ilgili iddiaların kanıtlanabileceğini, Nestlé plastik ambalaj kullanımını azalttığını, Danone ise geri dönüşüm altyapısına yatırım yapmaya devam ettiğini söyledi.

Şirketler bir şeyi olduğundan daha çevre dostu, daha yeşil veya daha sürdürülebilir olarak markalaştırdıklarında “yeşil yıkama” ile suçlanıyorlar. “Yeşil yıkama”nın, söz konusu ürünleri seçerek gezegene yardım etmeyi ümit eden tüketicileri yanıltabileceği belirtiliyor.

Kaynak: BBC
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü