Codelco, El Teniente Bakır Madenini Geliştirme Çalışmalarını Durdurdu

07 Temmuz 2020

Şili’nin devlet madencilik şirketi Codelco, sahip olduğu işgücü içerisinde Korona virüsü salgınının yayılma hızını yavaşlatmakla uğraşması nedeniyle El Teniente madeninin ömrünü uzatmayı amaçlayan milyarlarca dolarlık proje üzerinde çalışmayı durdurdu. Geçici önlem, sahada görevli ve yüklenici olarak çalışan sayısını 4.500 kişi dolayında azaltarak salgının yayılma hızını düşürecek ve bulaşma riskini de küçültecektir. Çalışanların evlerine gönderilmesi uygulaması Andes Norte, Diamante, Andesita and Resources Norte madenlerinde zaten Haziran ayı sonlarında başlamıştı. Sözkonusu uygulamayı, 5 milyar ABD Doları değerindeki yeni Chuquicamata yeraltı madeni de içerisinde olmak üzere Kuzey Şili'de süregelen çalışmalardaki tüm yapı projelerinin askıya alınması izledi.
 
Geçen ay El Teniente yöneticileri, işçilerin madene dönmesinden önce içlerinde hastalık taşıyanlar olup olmadığını belirleme olanağını artıracak 14 gün işe geliş 14 gün dinleniş biçimindeki bir vardiya düzenine geçilmesi konusunda sendikalarla görüştü.
 
Yerkürenin en büyük yeraltı bakır madeni olan El Teniente’deki yeni rezerv, madenin ömrünü, içinde bulunduğumuz yüzyılın ikinci yarısına kadar uzatacak. El Teniente madeninden çıkarılan bakırın, Codelco’nun geçen yıl ürettiği toplam 1,7 milyon metrik ton bakırın dörtte birinden fazlasını oluşturmasıyla maden, şirketin çıktı anlamında en büyük üretim alanı durumunda. 
 
Kaynak: steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü