COP29 Hazırlıkları Sürerken Azerbaycan ve BAE Ortak Yenilenebilir Enerji Projesi Başlattı

07 Haziran 2024

Azerbaycan ve BAE, Bakü Enerji Forumu'nda düzenlenen bir törenle Azerbaycan'da toplam 1 GW kapasiteli üç büyük ölçekli güneş ve rüzgâr enerjisi projesi planlarını açıkladı.

Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri, salı günü Bakü Enerji Forumu kapsamında düzenlenen bir temel atma töreniyle Azerbaycan'da 1 GW kapasiteli üç büyük güneş ve rüzgâr enerjisi projesi inşa etme kararını açıkladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Euronews'e verdiği demeçte “bu olay aslında yeşil gündemimizi ortaya koyuyor ve aynı zamanda konumumuzun sadece fosil yakıtlara yatırım yapanlar için değil, yenilenebilir enerjilere yatırım yapanlar için de cazip olduğunu gösteriyor."

Projeler arasında Bilasuvar'da 445 MW'lık bir güneş enerjisi santrali, Neftchala'da 315 MW'lık bir güneş enerjisi santrali ve Absheron-Garadagh'da 240 MW'lık bir rüzgar santrali yer alıyor. Santrallerin yıllık ortalama 2 milyar 3025 milyon kWh elektrik üretmesi, buna karşılık yılda 496 milyon metreküp doğal gaz tasarrufu sağlaması ve 943 bin tondan fazla karbondioksit emisyonunu önlemesi bekleniyor.

Kaynak: Euronews
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü