COVID-19 Krizine Rağmen, AB’nin Tarım ve Gıda Ürünleri Ticareti Güçlü ve İstikrarlı Bir Seyir İzliyor

16 Temmuz 2020

AB'nin tarım ve gıda ürünleri ihracatı 2020 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %6,2 oranında artarak 46,8 milyar Avro olurken, ithalatı %2,6 artışla 31,8 milyar Avroya yükselmiştir. Avrupa Komisyonu tarafından Ocak-Mart 2020 dönemine ilişkin yayınlanan ticaret raporunda belirtildiği üzere, ticaret fazlası bir önceki yılın aynı dönemine göre %15’lik artışla 14,9 milyar Avro seviyesinde gerçekleşmiştir.
 
2020 yılının ilk çeyreğinde AB’nin Çin’e ihracatı bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla 1,14 milyar dolar artış kaydetmiş olup, bu yükseliş domuz eti, sakatat, bebek maması ve buğday talebinin artmasından kaynaklanmıştır.  AB’nin tarım ve gıda ürünleri ihracatı; Arabistan’a 312 milyon Avro, Fas’a 240 milyon Avro seviyesinde artarken, Rusya Federasyonu'na 189 milyon Avro, ABD'ye ise 187 milyon Avroluk ihracat artışı kaydedilmiştir.

Aynı dönemde, Kanada'dan yapılan tarım ve gıda ürünleri ithalatı kolza tohumu, kolza tohumu yağı ve soya fasulyesi talebindeki artışa bağlı olarak 366 milyon Avro tutarında artmıştır. Fildişi Sahili'nden gerçekleştirilen ithalat ise kakao çekirdeği talebine bağlı olarak 238 milyon Avro tutarında artış kaydetmiştir. 2020 yılının ilk üç ayında Türkiye’den yapılan ithalatta bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 177 milyon Avroluk artış gözlenmiş olup, bu durum meyve, narenciye ve sebze müstahzarlarına talebin artmasından kaynaklanmıştır.
 
Kaynak: The Cattle Site web sitesinden tercüme edilmiştir. 
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü