COVID-19 Nedeniyle İşlenmiş Meyve ve Sebze Talebi Arttı

22 Nisan 2020

Koronavirüs salgını ortaya çıktıktan sonra, tüketiciler işlenmiş meyve ve sebzeler gibi raf ömrü uzun olan gıdalar stoklamaya başlamışlardır. Arz tarafında ise şirketler işgücü ve lojistik kapasite sorunları nedeniyle bu talebi karşılamakta zorlanmaktadır.
 
Avrupa'daki panik alımları konserve ve dondurulmuş meyve ve sebze talebini olumlu yönde etkilemiştir. Bölgede meyve suyu satışları da artmıştır. Şişeleme şirketlerinin çoğunluğu, egzotik içeriklerin temini zor olduğu için portakal ve elma suyu üretimine odaklanmıştır. Dondurulmuş meyveler de bağışıklık sistemini güçlendirdikleri düşüncesiyle daha yüksek talep görmekte ve bu nedenle fiyatları yükselmektedir.
 
Öte yandan, birçok büyük üretim alanında iş gücü açığı ortaya çıkmıştır. Filipinler'de sokağa çıkma yasağı nedeniyle kurutulmuş Hindistan cevizi ve muz üretimi ve dağıtımı durdurulmuştur. Tayland’da şirketler, yeterli işçiye sahip olmama korkusu nedeniyle ananasları normalden daha erken hasat etmiş olup, bu durum ürün kalitesinin düşmesine neden olmuştur. Hindistan'da sokağa çıkma yasağı ve sınırların kapatılması nedeniyle kaju fıstığı işlenmesi ve ihracatı durmuştur. 
 
Kaynak: CBI web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü