Daimler’in Moskova’da Kurduğu Yeni Otomobil Fabrikasının Açılışı Başkan Putin’in Katılımıyla Gerçekleşti

04 Nisan 2019
Alman otomotiv firması Daimler, Moskova yakınlarında kurduğu yeni Mercedes-Benz fabrikasının resmi açılışını geçtiğimiz çarşamba günü (3 Nisan 2019) gerçekleştirdi. Başkan Vladimir Putin’in de katılımıyla gerçekleşen açılış töreni, Rusya otomotiv sanayisinin son on yıldır yaşadığı ender günlerden biri olarak tarih sahnesindeki yerini aldı.
2000’li yılların başından itibaren çok iyi bir performans ortaya koyan Rus otomobil pazarı, batılı ülkelerin ekonomik yaptırımları ve durağan ekonominin de etkisiyle son altı yıldır neredeyse durma noktasına gelmişti. Moskova’nın yaklaşık 40 km kuzey batısında yer alan Esipovo kasabasında kurulan Mercedes fabrikası, zor durumda bulunan sektöre yıllar sonra yapılan ilk yabancı sermaye yatırımı olma özelliğini taşıyor.
Başkan Putin açılış töreninde yaptığı konuşmada, yapılan toplam yatırım miktarının 19 milyar ruble olduğunu ve fabrikada yılda 25.000 adet otomobil üretileceğini söyledi. Fabrikanın kurulmasına Rus yetkililer ile Daimler arasında 2017 yılında imzalanan bir anlaşma ile karar verilmiş olduğunu açıklayan Putin, fabrika sayesinde 1000 kişiye istihdam sağlandığını sözlerine ekledi.
Rusya’da 2012 yılına kadar otomobil satışları sürekli artarak zirve noktasına ulaşmış ve küresel otomotiv üreticilerinin büyük kısmı bu tarihe kadar Rusya’da birçok fabrika kurmuşlardı. Daha sonra piyasanın sürekli bir düşüş seyrine girmesiyle 2016 yılında bir dip yaşanmış ve o yılın sonundaki otomobil satışları 1,42 milyon adet olarak gerçekleşmişti. Son iki yıldır canlanma eğiliminde olan piyasada, geçen yıl otomobil üretimi 1,8 milyon adet olarak gerçekleşmişti.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü