Demir Cevheri Fiyatları 2021'in İlk Altı Ayında Düşük Seyredecek

17 Şubat 2021

Fitch Çözümleri firmasının Ülke Riskleri ve Sanayi Araştırmaları Birimi, geçen yılın ikinci ve dördüncü çeyrekleri arasında demir cevheri fiyatında yaşanan artışın seyrini sürdürdüğünü dile getiriyor.
 
Firma, sunumun artması ve istem büyümesinin yavaşlaması nedeniyle içinde bulunduğumuz yılın ilk yarısında ise fiyatların düşmesi gerektiğini belirtiyor.
 
Fitch Çözümleri, sunum tarafında Brezilya'daki üretim artışının gelişmesinin deniz yoluyla taşınan demir cevheri pazarındaki kısıtlı sunumun gevşemesine yardımcı olacağı vurgusunu yapıyor.
 
Firma, istem tarafında, Çin'in demir cevheri isteminde geçen yılın ikinci çeyreğinde başlayan güçlü toparlanmanın, kış mevsiminde çelik üretiminde kesintilerin yürürlüğe girmesi ile iyi saklanmış stokların, alıcıları şu an geçerli olan yüksek fiyatlardan satınalıma ara vermeye yönlendirmesi nedeniyle bu yılın ilk çeyreğinde olasılıkla yavaşlama olacağını not ediyor.
 
Fitch Çözümleri, bu yıl için ton başına ortalama olarak 120 ABD Doları, gelecek yıl için ise ton başına ortalama olarak 100 ABD Doları demir cevheri fiyatı öngörüyor.
 
Fitch Çözümleri, içinde bulunduğumuz yılın sonrasıyla ilgili olarak da, demir cevheri fiyatlarının çok yıllı bir düşüş çizgisi izlemesini bekliyor.
 
Firmanın beklentisi, demir cevheri fiyatlarının 2025 yılına kadar yaklaşık olarak 72 ABD Doları’na düşeceği biçiminde.
 
Fitch Çözümleri, sözkonusu fiyat düşüşünün, zayıflayan bir istem büyümesi ile piyasaları gevşeten güçlenmiş bir sunumun birleşmesinden kaynaklanacağını söylüyor.
 
Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü