Demir Cevherinin Fiyatı, Çin’in İsteminin Zayıflaması Üzerine Ton Başına 100 ABD Doları’nın Altına Düştü

08 Kasım 2021

Demir cevheri vadeli işlemleri, Çin’in cevher isteminin zayıf olması ile birlikte çelik üretiminin hammaddesi olan bu madencilik ürününün limanlardaki stoklarının şişmesi nedeniyle gösterge fiyatların ton başına 100 ABD Doları’nın altına inmesi sonucu Pazartesi günü (08/11/2021) zayıf durumda, ne var ki ülkenin iyimser Ekim ayı dışsatım verileri vadeli işlemlerin güçlenmesi konusunda az da olsa destek veriyor.

Çin'in Dalian Emtia Borsası'nda en çok işlem gören Ocak ayı demir cevheri fiyatı, yerel saatle 02:40 itibarıyla ton başına %0,1 oranında kayıpla 562 Yuan'a (87,84 ABD Doları) gerilerken erken kayıpları azalttı, ancak art arda sekizinci seansta da düşüş yaşadı.

Demir cevherinin Singapur Borsası'ndaki Aralık sözleşmesi ise başlangıçta 89,45 ABD Doları'ndan işlem gördükten sonra %1,5 oranında düşüşle ton başına 90,10 ABD Doları’na geriledi.

Cevherin en büyük sağlayıcısı durumundaki ülke olan Avustralya'dan Çin'e teslim edilen %62 oranında kalitedeki spot demir cevheri Cuma günü ton başına 94,50 ABD Doları’ndan işlem gördü. SteelHome danışmanlık firmasının verilerine göre sözkonusu fiyat geçen yıl Mayıs ayından bu yana en düşük fiyat düzeyi.

Singapur merkezli Navigate Commodities firmasının genel müdürü Atilla Widnell, demir cevherinin kısa vadeli hedef fiyatını CFR Çin olmak üzere ton başına önceki 91,18-101,24 ABD Doları aralığından 97,92-101,16 ABD Doları aralığına güncellediklerini açıkladı.

Avustralya ile Brezilya'dan yapılan haftalık gönderimler, fiyatların önceki haftalarda yükselmesinin ardından düşmesi nedeniyle geçen hafta öngörüsel olarak 4,5 milyon ton kadar geriledi.

Widnell "Avustralya gönderimlerindeki hacimsel düşüş, marjinal maliyeti yüksek üreticilerin üretiminin, göreceli olarak artık düşük durumdaki demir cevheri fiyatlarından kaynaklanan sıkıntıyı hissediyor olabileceklerinin bir göstergesi olabilir.” yorumunda bulundu.

Yine SteelHome danışmanlık firmasının verilerine göre Çin limanlarında biriken dışalım yoluyla edinilmiş demir cevheri stoğu geçtiğimiz hafta 145,10 milyon tona yükselerek 2019 yılı Nisan ayından bu yana en yüksek stok düzeyine ulaştı.

Pazar günkü verilerden, önde gelen çelik üreticisi ve sağlayıcısı olan Çin'in dışsatım büyümesinin Ekim ayında yavaşladığı, ancak kış mevsimi tatilleri öncesinde küresel istemin patlama yapmasıyla öngörüleri şaşırttığını göstermesinin ardından demir cevheri satışlarının hafiflediği görülüyor.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda inşaat demirinin fiyatı %4,6 oranında yükselirken sıcak haddelenmiş rulonun fiyatı %1,9'a kadar düştü. Paslanmaz çeliğin fiyatı ise %1,2 oranında yükseldi.

Dalian koklaşabilir taş kömürünün fiyatı %0,4 oranında düşerken kok kömürünün fiyatı  %0,3 oranında yükseldi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü