Devam Eden Gıda Kıtlığı İngiltere Gıda Enflasyonuna Katkıda Bulunabilir

11 Nisan 2023

Reuters'in bildirdiğine göre, 1977'den beri gıda fiyatlarındaki en büyük artıştan zaten sersemlemiş olan İngilizler, artan maliyetler ve öngörülemeyen hava koşulları yerel üretimi vurduğundan taze sebze kıtlığına alışmak zorunda kalabilir.

Enflasyon, endüstri alıcılarını İspanya gibi önemli pazarlardan daha az harcamaya zorlarken, Kuzey Afrika'daki kesintiye uğrayan hasatların arzı azaltmasının ardından İngiliz alıcılar son haftalarda domates, salatalık ve biber kıtlığıyla karşı karşıya kaldı. Veriler, İngiltere'nin Ocak 2023'te 266.273 ton sebze ithal ettiğini gösterdi.

Mevcut hususlar, Birleşik Krallık'taki salata malzemeleri üretiminin, pahalı enerji İngiliz üreticileri seralarda ekin ekmekten caydırdığı için bu yıl rekor bir düşüş göstermesi bekleniyor.

Sıkı koşullar, İngiliz gıda fiyatları enflasyonunun neredeyse 50 yıldır görülmeyen seviyelere çıkmasına yardımcı oldu. Pazar araştırmacısı Kantar'dan Salı günü alınan sektör verileri, Birleşik Krallık'ta gıda fiyatları enflasyonunun 19 Mart'a kadar olan dört haftada %17,5'lik rekor seviyeye ulaştığını gösterdi ve bu da politika yapıcılar için sorunun altını çizdi.

Birleşik Krallık'taki birçok gıda perakendecisi, müşterilerinin çok fazla harcamayı göze alamayacağını bildikleri için daha az satın alıyor ve bu süreçte karlarına darbe vuruyor. İngiliz Yetiştiriciler Derneği CEO'su Jack Ward, İngiltere'nin taze gıda üreticilerinin geleceği konusunda artık bir soru işareti olduğunu söyledi. "Yetiştiricilerin zararına mal üretmeye ne kadar süre devam edebileceklerinin bir sınırı var" dedi.

Yetiştiriciler, çiftçi birlikleri ve dükkan sahipleri, yaz kuraklığı ve kış donları nedeniyle muhtemelen yakında pırasa, karnabahar ve havuç da dahil olmak üzere evdeki bahçelerde yetiştirilebilen diğer mahsullere de yayılacak daha fazla kıtlık konusunda uyarıyorlar.

Kaynak: Thecattlesite
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü