Dizel Yakıtın Fiyatı Son 10 Yılın En Yüksek Düzeyine Yaklaştı

08 Mart 2022

Akaryakıt fiyatları artmaya devam ederken artış motorin fiyatlarının da yükselmesi anlamına geliyor. Çoğu motorlu taşıt sahibi dizel yakıt karışımını kullanmasa da sözkonusu yakıta gereksinimi olan kişiler için fiyat artışı büyük bir fark yaratmakta.

Dizel yakıt fiyatlarının yüksek olmasının basit bir nedeni var.

Heartland Yatırım Hizmetleri firmasının başkanı Eugene Graner, "Açıkçası, petrolün fiyatı yükseldikçe dizel yakıtın fiyatını da yukarı doğru çekiyor, bu kadar basit.” açıklamasını yaptı.

Bismarck’ta (Bismarck, ABD eyaletlerinden Kuzey Dakota’nın başkentidir. Ç.N.) dizel yakıt galon başına 3,75 ABD Doları’ndan satılıyor. Bu fiyat bir ay öncesine göre yaklaşık 10 sent, bir yıl öncesine göre neredeyse 1 ABD Doları artışa karşılık geliyor. Artışın nedenlerinden biri, Doğu Avrupa’da yaşanmakta olan gerginlik.

GasBuddy firmasından (GasBuddy, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ile Avustralya'da 140.000'den fazla benzin istasyonunda gerçek zamanlı yakıt fiyatları bulmaya dayalı uygulamalar ile web sitelerine sahip ABD Boston merkezli teknoloji firmasıdır. Ç.N.) petrol ve akaryakıt fiyatları uzmanı Patrick De Haan “Risk, kesin bir biçimde Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik değil, ancak batı konuyla ilgili sert yaptırımlar uygulayarak tepki gösterecek. Dolayısıyla Rusya, petrol dışsatımını keserek kendisini küresel ekonomiye acı çektirmek zorunda hissedebilir. İşte asıl endişe bu noktada karşımız çıkıyor." açıklamasını yaptı.

Çoğu insan dizel yakıtı haftalık olarak satın almazken, yine de fiyatlardaki artış günlük ölçekte Kuzey Dakotalıları etkileyebilir.

Midwest Motor Express taşımacılık firmasının başkanı ve tepe yöneticisi Marlin Kling, “Akaryakıt fiyatları düştükçe gönderileri taşımanın maliyeti de düşüyor, yükseldiğinde ise gönderi taşımanın maliyeti de artıyor.” yorumunda bulundu.
Dizel yakıt fiyatları da yükseliyor çünkü tarım sektöründe ekim mevsimi yaklaşıyor.

Graner, “Tarım sektöründe ürün ekme dönemi için gereçleri hazırlamaktalar. Çiftçiler bu dönemde bir yığın dizel yakıt kullanmaya başlıyor.” açıklamasını ekledi.

Uzmanlar, gerek motorin gerek normal benzinin fiyatının yaz aylarında galon başına 4 ABD Doları’na ulaşabileceği öngörüsünde bulunuyor.

Uzmanlar, Ukrayna'daki durum gibi kendine özgü etkenlerin yanı sıra, dikkate alınması gereken bir diğer ögenin da dizel fiyatlarının kışın her zaman doruk yapması olduğunu, çünkü dizel yakıtın aynı zamanda konutların ısıtılmasında kullanılan ısıtma yağı ile aynı bileşiğe sahip olduğunu vurguluyorlar.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü