Doğrudan Yabancı Yatırım Görünümü - 2024

09 Ocak 2024

“Faiz oranlarının düşmesi beklenirken, gelişmekte olan dünyadaki yatırımlara dikkat edin”

Jeopolitik ve makroekonomik belirsizlikler, 2024 yılı doğrudan yabancı yatırım (DYY) görünümünü etkilemeye devam ediyor. Ancak her zaman olduğu gibi, bu küresel ekonomik döngüde pek çok nüans var. Bu nüanslar görünümü ilk bakışta göründüğünden daha az kasvetli hale getiriyorlar. Özellikle gelişmekte olan ekonomiler ileriye yenilenmiş bir iyimserlik duygusuyla bakabilirler.

ABD ve Avrupa'da enflasyonun düşmesiyle birlikte faiz oranlarının da düşmesi bekleniyor. Sermayenin daha ucuz maliyeti, çokuluslu şirketlere kaynakları zayıf iç pazarlardan yönlendirmek (IMF gelişmiş ekonomilerde büyümenin ortalama %1,4 olmasını bekliyor) ve daha hızlı büyüyen gelişmekte olan ekonomilerdeki iş fırsatlarını kovalamak için daha iyi bir şans verecek.

Daha fazla sermaye, canlı emtia döngüsüyle birleştiğinde, kaynak açısından zengin bölgeleri ön plana çıkaracak.

Yatırım şirketi FIM Partners'ta Makro-strateji Başkanı Charlie Robertson şöyle yazıyor: "Afrika'nın ve Orta Doğu'nun çoğu için, üç 'coğrafya' (coğrafya, jeoloji ve jeopolitik) sayesinde, 2024'te on milyarlarca doğrudan yabancı yatırımı çekecek olan şey hâlâ doğal kaynaklardır."

IMF tahminlerine göre Sahra Altı Afrika'da büyümenin 2023'teki %3,3'ten 2024'te %4'e hızlanması bekleniyor; Orta Doğu ve Orta Asya için bu beklenti %2’den %3,4’e çıkması yönünde.

Çin'deki yavaşlama, IMF'nin büyümenin 2023'teki %5,2'den 2024'te %4,8'e yavaşlamasını beklediği gelişmekte olan Asya'ya yönelik görünümü sekteye uğratıyor. Bununla birlikte, olumlu bir gelişme de olabilir.
AsiaBIZ Strateji danışmanlık şirketinin CEO'su Lawrence Yeo: "Birçok ülkede hala yetersiz yatırım var"  diye yazıyor. "Asya'ya küresel doğrudan yabancı yatırım akışı pandemi öncesi seviyelere dönerken, girişlerin 2024'te yavaşlaması bekleniyor. Hintli şair Rabindranath Tagore'un 'kasvetin özünden yayılan ışık, sizin parıltınızdır' şeklindeki ünlü sözü, Asya'nın doğrudan yabancı yatırım görünümünü, özellikle de Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'ni çok iyi tanımlıyor."
Bu ışık, daha güçlü bölgesel ticaret ve yatırım akışlarının yanı sıra Çin merkezli değer zincirlerinin devam eden yeniden düzenlenmesinden kaynaklanıyor. Özellikle Çin'in dış yatırımları salgın yıllarının ardından yeniden canlandı ve bunun %40'ı genellikle Çin'in Asyalı emsallerine gidiyor.

Doğrudan Yabancı Yatırım Öne Çıkanlar İzleme Listesi 2024'e göre, Kamboçya, Filipinler ve Hindistan şimdiden yeni yıla daha güçlü doğrudan yabancı yatırım ivmesi taşıyan ülkeler arasında öne çıkıyor.
ABD'de uzun bir seçim yılı ufukta görünüyor ve 5 Kasım başkanlık seçimleriyle doruğa ulaşacak. ABD'deki ekonomik toparlanma zorluklara meydan okudu ve Enflasyonu Düşürme Yasası ve Çip Yasası gibi yatırımları teşvik etmek için ekonomiye trilyonlarca dolar enjekte etme vaadinde bulunan yatırım faaliyetleri oldukça canlı kaldı. 

Ancak riskli projeler, darboğazlar ve gecikmeler nedeniyle, sona yaklaşmış olabilir.

Global Location Strategies'in danışmanlık CEO'su Didi Caldwell , "Rüzgarlara rağmen 2024'ün ekonomik kalkınma projeleri açısından güçlü bir yıl olacağına inanıyorum" diyor. “Ancak projelerin içeriği geçmiş yıllara göre çok farklı olabilir. Güçlü bir iş senaryosu ve güvenilir finansmana sahip projeler öne çıkacak, ancak büyük ölçüde devlet sübvansiyonlarına bağımlı olan son derece riskli projeler beklenen başarıya ulaşamayacak. İkinci tanıma karşılık gelen projeleri olan toplulukların, en kötüsü gerçeğe dönüşürse nasıl hareket edeceklerini şimdiden planlamaları gerekiyor."

IMF, ABD'nin 2024'te %1,4 (2023'teki %2,1'den düşüş) ve Kanada'nın %1,6 (%1,3'ten artış) oranında büyümesini bekliyor. Latin Amerika ve Karayipler bölgesindeki büyümenin %2,3 seviyesinde sabit kalması bekleniyor.
Bu yıl, Birleşik Krallık'ta ve Avrupa Parlamentosu'nda yapılacak genel seçimlerle Avrupa'da da siyaset açısından önemli bir yıl olacak. Kıtada sınırsız bir sosyal ve politik parçalanma hissi var. Ancak ekonomi politikaları, en azından AB ve bölgesel ortaklarında daha uyumlu bir ticaret ve yatırım bloğu yarattı.

Bir Alman orta sınıf otomotiv şirketinde DYY Uzmanı ve İş Geliştirme Başkanı Martin Kaspar, "ABD-Çin geriliminin artmasıyla birlikte Avrupa'ya yeniden demir atmak çok gerçek bir seçenek haline geliyor" diye yazıyor. “Aynı zamanda, Almanya'daki 'odadaki yetişkinler' Yeşiller Partisi'nin aşırı ideolojik çabasına son veriyor gibi görünürken, Polonya milliyetçiliğin eşiğinden geri adım atıyor. Yalnızca Fransızlar en sevdikleri geçmiş zamanların peşinden gitmeye devam ediyor: Yarı Şiddet İçeren Grevler. Politika odaklı parçalanmanın olduğu bir dünyada, kişi başına düşen geliri yüksek, büyük, kurallara dayalı ve işleyen bir tüketici tek pazarının parçası olmak, içinde olunacak en kötü konum değil. 2024 muhtemelen zorlu bir yolculuk, bu yüzden Avrupa'da gezmek iyi bir fikir gibi görünüyor."

IMF, Euro Bölgesi'nin 2024'te %1,2 (2023'teki %0,7'den artış) ve İngiltere'nin ise %0,6 (%0,5'ten artış) oranında büyümesini bekliyor.
 
Kaynak: fdiintelligence
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü