Doların Zayıflamasıyla Bakırın Fiyatı Yükseldi, Yatırımcılar ABD Enflasyon Verilerini İzliyor

02 Mart 2023

Zayıflamakta olan ABD Dolar kuru nedeniyle metallerin ABD Doları cinsinden fiyatlarını diğer para birimlerini kullananlar için daha çekici duruma getirmesi sonucu Bakır fiyatları Salı günü (14/02/2023) yükseldi.

Londra Metaller Borsası CMCU3 endeksinde üç ay vadeli bakır fiyatı %0,2 oranında artışla ton başına 8.958 ABD Doları'na yükselirken, Şangay Vadeli İşlemler Borsası SCFcv1 endeksinde ise en çok işlem gören Mart ayı bakır sözleşme fiyatı %0,8 oranında artışla 68.680 Yuan (10.070,23 ABD Doları) oldu.

Enflasyonun soğuduğuna ilişkin çok da belirgin olmayan işaretler oluşurken günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan ABD tüketici fiyat endeksi verilerine yatırımcıların hazırlandıkları sırada ABD Doları kuru düştü.

ING analistleri bir raporlarında, "Emtia piyasaları, ABD Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürmek için daha ne kadar çalışması gerektiğine ışık tutacak olan bugünkü ABD TÜFE verilerini merakla bekliyor olacak." yorumunda bulundular.

Freeport-McMoRan madencilik firması, Endonezya'daki Grasberg madenindeki şiddetli yağmurlar ile toprak kaymalarının hafta sonu işlemlerini durdurmasının ardından yılın ilk çeyreği bakır satış fiyatı öngörüsünü aşağı çekerken madenin ay sonuna kadar yeniden işler duruma geçmesi beklenmiyor.

Bununla birlikte, bakır devleri durumundaki firmalar, en büyük bakır tüketicisi Çin'de hızlı bir istem toparlanması olmaması nedeniyle hala ihtiyatlı davranıyorlar.

Sucden Financial firmasının bir raporunda ise, "Çin Yeni Yılı tatilinin sona ermesinin ardından, bölge dışında tüketim eksikliği var. Canlandırıcı bir etki gerçekleşmiyor, …tüketicinin düşük harcama eğilimiyle birlikte duyarlılık da düşük düzeyde." yorumları görülüyor.

Ayrıca, "Metal alım bedelleri üzerine ödeme süresi uzatımı primi ödenmesi durumu varken primler ise düşük, temel tüketim de henüz olması gereken noktada değil." yorumu yapılıyor.

Londra Metaller Borsası’nda CMAL3 alüminyum endeksi %0,7 oranında artışla ton başına 2.428,50 ABD Doları'na yükselirken, CMNI3 nikel endeksi %0,4 oranında düşüşle ton başına 26.520 ABD Doları'na, CMZN3 çinko endeksi %0,3 oranında düşüşle ton başına 3.087,50 ABD Doları'na, CMSN3 kalay endeksi ise %1 oranında düşüşle ton başına 27.250 ABD Doları'na geriledi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda ise SAFcv1 alüminyum endeksi %0,3 oranında artışla ton başına 18.595 Yuan'a, SZNcv1 çinko endeksi %0,7 oranında artışla ton başına 23.180 Yuan'a, SPBcv1 kurşun endeksi %0,2 oranında artışla ton başına 15.270 Yuan'a yükselirken SSNcv1 kalay endeksi %0,7 oranında düşüşle ton başına 215.480 Yuan'a, SNIcv1 nikel endeksi %2 oranında düşüşle ton başına 207.190 Yuan'a geriledi.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü