Dört Büyük Madenci Şirket, İstem, Sürdürülebilirlik, Sermaye Gideri Endişelerinin Ortasında, Sıkıntıda

08 Mayıs 2019

Düşük karbonlu ekonomiye geçiş için gerekli olan maden cevherlerinin sağlayıcıları olarak sektörün çeşitli alanlarında çalışan dünyanın en büyük dört madenci şirketi, şirket hisselerinde, sözkonusu sağlayıcı durumlarını yansıtacak fiyatları henüz göremedi.

 Elektrikli araç bataryalarında kullanılan kobalt ve yüksek gerilimli elektriklendirmede kullanılan bakırı sağlayan madencilik şirketleri ve ayrıca sektörün bilançoları zor durumda.

Halen, pek çok yatırımcı tetikte. Endişeler arasında, dünyanın en büyük metalürji tüketicisi olan Çin’in istem görünümü, sektörün, hissedarlarının paralarını boşa harcayan ve hiçbir zaman geri dönüş sağlayamamış birleşmeler ve satınalmalardan oluşan tarihi ile çevresel, toplumsal ve yönetişimle ilgili kötü sicili bulunuyor.

Refinitiv verileri (Refinitiv, küresel finansal piyasa verileri ve altyapı sağlayıcısı Londra merkezli bir şirkettir. Ç.N.) dört büyük madencilik şirketi Rio Tinto, BHP, Anglo American ve Glencore’un Londra Menkul Kıymetler Borsası 100 Endeksi’nden iki kat fazla kazanca karşılık gelen 12 ay vadeli fiyatlardan daha aşağıda işlem yaptıklarını gösteriyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü