Dünya Bankası, Brezilya'nın İklim Hedeflerine Ulaşmasına Yardımcı Olmak İçin 500 Milyon Dolar Finansman Sağlayacak

28 Aralık 2022

Dünya Bankası yönetim kurulu Brezilya'da sürdürülebilirlikle bağlantılı finansmanı genişletmek ve özel sektörün karbon kredisi piyasalarına erişim kapasitesini güçlendirmek için 500 milyon dolar büyüklüğünde bir projeyi onayladı.

Banco do Brasil ile iş birliği içindeki girişim, Brezilya'nın iklim hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için sürdürülebilirlikle bağlantılı bir borç verme yaklaşımını benimsiyor. Brezilya’da proje kapsamında 2030 yılına kadar 90 milyon tCO2e'ye kadar emisyon azaltımı bekleniyor. Bu da Brezilya'nın net sıfır taahhütlerini yolunda tutmak için ihtiyaç duyduğu miktarın yaklaşık %4,5'ine eşdeğer geliyor.

Brezilya’nın, düşük karbonlu bir ekonomiye geçişte küresel bir lider olma konusunda önemli bir potansiyele sahip olduğu ve bunu gerçekleştirmek için kamu müdahalelerinin özel çözümler ve finansmanla tamamlamak için acil eylem gerektiği belirtildi. Dünya Bankası’ndan yapılan açıklamada, söz konusu projenin, firmaları karbon ayak izlerini azaltmak için güvenilir sera gazı emisyonu azaltma planları benimsemeye ve uygulamaya teşvik eden ve aynı zamanda bu firmaları yüksek kaliteli karbon piyasalarına bağlayan yenilikçi, sonuca dayalı bir finansman yaklaşımı benimsediğini vurgulandı.

Banco do Brasil, Dünya Bankası'nın onayladığı proje kapsamında müşterilerine "tek durak noktası" aracılığıyla karbon piyasalarına erişim desteği ile finansmanı entegre eden paketler sunabilecek. Proje çerçevesinde Brezilyalı firmalara, özellikle küçük ve orta ölçekli şirketlere, karbon ayak izlerini ölçmekten başlayarak yüksek bütünlüklü karbon kredilerinden getiri elde etmeye kadar erişilebilir bir uçtan uca hizmet sağlanacak.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü