Dünya Çelik Birliği Geçici Çelik İstemi Ekonomik Bildirisini Yayınladı

22 Nisan 2020

Dünya Çelik Birliği (Dünya Çelik Birliği-World Steel Association, tüm yerküredeki demir çelik endüstrilerinin uluslararası ticaret organıdır. Birlik, 1967 yılında kurulmuş olup merkezi Brüksel’dedir. Ç.N.), Korona virüsü salgınının yol açtığı aksaklıkların ışığında bu ay çelik istemine yönelik Nisan Ayı Kısa Dönem Görünümünü (KDG) yayınlamama kararı aldığını duyurdu.
 
“Şu anki plan, önümüzdeki dönemin çelik kullanımı konusunda daha net bir değerlendirme yapabileceğimizi umduğumuz Haziran ayında tam bir KDG yayınlamak olacak.” denildi.
 
Birlik ayrıca “Küresel çelik endüstrisi, birlik üyelerimizi kapatmaların, edinim zincirlerinde kesilmelerin, güvenin yıkılmasının, yatırım ile inşaat projelerinin ertelenmesinin yanı sıra tüketim etkinliklerindeki düşüşlerin vurması nedeniyle olumsuz etkileniyor. Finansal piyasaların dalgalanması ile birlikte petrol fiyatlarındaki çöküş de yatırımı daha zayıflatmıştır. 2019 yılında beklenenden de daha yavaş bir büyüme sonrasında, özellikle gelişmiş ekonomilerdeki derin üretim durgunluğu nedeniyle, 2020 yılının ikinci çeyreğinde küresel çelik isteminde daha büyük düşüş öngörüyoruz. Var olan bozulmanın ne kadar süreceğini şu anda değerlendirebilmek olanaksız. Bununla birlikte, GSYİH'da beklenen daralmaya bağlı olarak çelik istemi üzerindeki etkinin, küresel finansal kriz sırasında görülenden daha az şiddetli olabileceği düşünülmektedir. 2008 finansal krizi, finans düzeninin çöküşü nedeniyle sanayi ve yatırım işlemlerinde önemli bir düşüşe neden olmuştu. Tüm hizmet ve doğrudan tüketici sektörleri için bugünkü kriz ise daha az çelik yoğunluklu olabilir. Krizden çıkış yolu kritik bir biçimde sokağa çıkma yasaklarının süresine ve çıkış planlarının zamanlamasına bağlı olacaktır. Bu yol, yerküre boyunca farklılıklar gösterecektir. Üretim sektörünün diğer sektörlerle karşılaştırıldığında daha hızlı toparlanması beklenmekte, ancak edinim zinciri aksaklıklarının bir süre daha süreceği öngörülmektedir. Sokağa çıkma yasakları ne kadar uzun süreli olursa edinim zincirlerine vereceği hasar da o kadar büyük olur, böylece hızlı bir iyileşme de daha zor duruma gelir.” yorumunda bulundu.  
 
Kaynak: steelguru web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü