Dünya Et Fiyatlarındaki Artışın Arkasındaki Nedenler

24 Haziran 2021

Dünya çapında birçok ülke, yerel ve uluslararası faktörlerin, yani daha sıkı arz ve yüksek ihracat talebinin bir araya gelmesi nedeniyle, şu anda sığır veya sığır eti için yüksek fiyatlar yaşıyor. Düşük arz ve güçlü ihracat talebi, Brezilya sığır fiyatlarındaki kayda değer fiyat enflasyonuna katkıda bulundu ve Mayıs ayının ilk haftasında fiyatlar ABD doları bazında yıllık %70'in üzerinde arttı. Meat and Livestock Australia'ya göre, 2021'in ilk çeyreği için toplam kesim yıllık %12 düşüşle Brezilya sığır kesimleri şu anda geçen yılın seviyelerinin altında. 2020'deki düzensiz yağışlar, çim büyümesini ve mera kalitesini engelledi ve bu da daha sonra sığır terbiyesini geciktirdi. Çin'den gelen güçlü ihracat talebi Brezilya fiyatlarının desteklenmesine yardımcı oluyor; 2021'in ilk çeyreğinde sevkiyatlar yıllık bazda %31 arttı.

Diğer taraftan, Çin protein talebi küresel sığır eti piyasalarını etkilemeye devam ediyor. Çin'in sığır eti fiyatları, başlangıçta domuz eti üretimini azaltan ve tüketicilerin diğer proteinlere yönelmesine neden olan ASF tarafından yönlendirilen bir süredir istikrarlı bir şekilde yükseliyor. COVID-19 daha sonra et işlemede kesintiye neden oldu, ancak sığır eti talebi güçlü kaldı ve ithalat için daha fazla talep ekledi. 2020'de Çin'in taze ve donmuş sığır eti ithalatı yıllık bazda %28 artarak 2021'in ilk çeyreğinde yıllık bazda %20 daha arttı.

Avustralya'nın kuraklık ve müteakip stoksuzlaştırma nedeniyle 30 yılı aşkın süredir en küçük sığır envanterine ev sahipliği yaptığı bildiriliyor. 2020'de daha elverişli koşulların ardından, birçok üretici şimdi sürülerini yeniliyor, bu da mevcut tedarikler için artan rekabete ve büyükbaş hayvan fiyatlarının artmasına neden oluyor. Daha düşük bir envanter, Ocak-Mart 2021 için Avustralya sığır eti ihracatının yıllık %22 düşmesine de katkıda bulundu.

Küresel anlamda önemli bir ihraç ürünü olmamasına rağmen, Avrupa'daki tedarikler de süt ve süt ineklerinin sayısının azalmasıyla bağlantılı olarak önceki yıllara göre daha sıkışık durumdadır. Bu, genel olarak daha güçlü Avrupa sığır fiyatlarını desteklemiş olacaktır; AB ortalama R3 dümen fiyatı, 2021 Mayısının üçüncü haftasında yıllık %12 arttı.
 
Yüksek Brezilya ve Avustralya fiyatları büyük ölçüde arz odaklıyken, ABD diğer taraftan fiyat gücünü gördü. ABD'de toptan sığır eti fiyatları, perakendeden artan talep, gıda hizmetlerinin yeniden açılması ve ihracat artışı (çoğunlukla Çin'e) nedeniyle son birkaç hafta içinde önemli ölçüde arttı. Nisan ayında, ortalama toptan sığır eti fiyatları yıllık bazda %5 ve 2019'a (Covid öncesi) kıyasla %19 arttı. Bununla birlikte, ABD sığır fiyatlarındaki bir miktar sıkılaşmaya rağmen, işleme kapasitesinin çiftlik kapısındaki büyümeyi sınırladığı bildiriliyor. Raporlar, ABD sığır arzının bol olduğunu, ancak işleyicilerin bir süredir kapasiteyle çalıştığını ve talebi karşılamak için kesim hızını artıramadığına işaret ediyor.

Arjantin kısa süre önce, büyük ölçüde Asya'daki (Çin) yüksek talebi nedeniyle artan yerel fiyatların üstesinden gelmek için sığır eti ihracatına 30 günlük bir yasak getirdi. Bu, potansiyel olarak başka yerlerden Çin'e daha fazla ürün çekilerek, küresel arzı daha da sınırlayabilir. Arjantin, Brezilya'nın ardından Çin'in en büyük ikinci sığır eti tedarikçisidir.

Birleşik Krallık, sığır eti ticaretinin çoğunu AB (özellikle İrlanda) ile yapıyor ve nispeten küçük bir sığır etinin blok dışında ticareti yapılıyor. Etkiler doğası gereği belki daha yerel olsa da, Birleşik Krallık sığır eti fiyatları da şu anda yüksektir. AB'deki düşük arz ve yüksek fiyatlar, İngiltere'nin sığır eti ithalatını sınırlayabilir. Bununla birlikte, Birleşik Krallık'taki yüksek sığır fiyatları, örneğin İrlanda sığırlarının fiyat açısından daha rekabetçi olması nedeniyle buna karşı çalışabilir.

Kaynak: thecattlesite
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü