Dünyadaki Sellerin Başlıca Nedenleri ve Etkileri Nelerdir?

02 Eylül 2021

Seller, son yıllarda yaz mevsimlerinde neredeyse her ay manşetlere çıkıyor. Temmuz 2021'de Batı Almanya ve Belçika, yüzlerce insanı öldüren yıkıcı sel felaketleri yaşadı. Günler sonra, Çin'in Henan eyaleti, tüm şehirleri felç eden ve bir milyondan fazla sakini yerinden eden şiddetli bir sel gördü. Ertesi ay, Japonya, çok sayıda insanın ölümüne neden olan çamur kaymalarını tetikleyen eşi görülmemiş miktarda yağış ve sel ile mücadele etti. Büyük ölçekli taşkınların daha sık ve şiddetli hale geldiği açıktır.

1998-2017 yılları arasında dünya çapında 2 milyardan fazla insan selden etkilendi. Ve bu sayı, büyük sel olayları daha sık ve şiddetli hale geldikçe artmaya devam ediyor.

İklim uzmanları tarafından 2021 yılında yapılan bir araştırmaya göre, sel iklim değişikliği nedeniyle daha olası hale getirildi. Batı Avrupa'da ise 200'e yakın kişinin hayatını kaybettiği sel baskınlarına neden olan bölgedeki sağanaklar, insan kaynaklı ısınma nedeniyle artık %3-19 daha ağırlaştı.

Özellikle Asya'da zaten yağışlı mevsimlere yatkın olan ülkeler için iklim modelleri, iklim değişikliğinin daha yoğun sele yol açacağını ve mevcut muson mevsimlerini uzatacağını tahmin ediyor. Asya'da tipik bir muson mevsimi Haziran'dan Eylül'e kadar sürer. İklim değişikliğinin etkileri, potansiyel olarak musonların daha erken gelmesine veya ayrılmasına, tarım ve mahsul üretimini aksatmasına ve ayrıca atmosfere daha fazla sera gazı salındığı için bölge üzerinde aşırı yağışların artmasına neden olabilir.

Kaynak: earth.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü