Dünyanın En Büyük Beş Araç Üreticisinden Dördü COP26 Emisyon Anlaşmasını Desteklemiyor

12 Kasım 2021

Yüzlerce şehir ve bölge yetkilisi, 2040 yılına kadar yeni otomobil emisyonlarının ortadan kaldırılmasını sağlamak için anlaşma imzaladı. Ancak anlaşma, dünyanın en büyük otomobil oyuncularından ve en büyük pazarlarından bazılarının desteğinden yoksun imzalanmıştır.

10.11.2021 tarihinde COP26'da açıklanan taahhüt, dünya otomobillerinin dörtte birini kapsıyor ve Daimler, Ford, General Motors ve Çin'in BYD'si gibi üreticilerle beraber Kanada ve Şili gibi hükümetler tarafından destekleniyor.
Ancak İngiltere'nin aylarca süren baskısına rağmen, dünyanın en büyük beş otomobil üreticisinden dördü - Volkswagen, Toyota, Renault-Nissan ittifakı ve Hyundai-Kia - anlaşmaya varmadı.

Dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin ise imzalamadı. Kaliforniya, New York ve Washington gibi tek tek eyaletler ve Dallas, Charleston, Atlanta ve Seattle gibi şehirler anlaşmayı desteklese de, ikinci en büyük ABD de Salı akşamı anlaşmadan yoksundu. Brezilya'da Sao Paulo ve Arjantin'de Buenos Aires de söz konusu taahhüde katıldı.

Anlaşma, imzacıların 2035 yılına kadar “önde gelen pazarlarda” ve 2040 yılına kadar küresel çapta emisyon üreten yeni otomobil satışını sona erdirmelerini taahhüt ediyor.

Anlaşmaya dünyanın en büyük araba kiralama şirketi LeasePlan katılırken, Uber de 2030 yılına kadar tüm filosunu sıfır emisyon yapma taahhüdüne imza attı.

Ayrı bir anlaşmada, Scania dahil olmak üzere COP26'daki kamyon üreticileri ve DHL dahil filo operatörleri de 2040 yılına kadar tüm yeni araçları sıfır emisyonlu hale getirme sözü verdi. Ancak, İngiltere, Şili, Türkiye ve Yeni Zelanda tarafından desteklenen anlaşma, yine ABD Hükümeti'nin desteğinden yoksundu.

Kaynak: ft.com
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü