Durgunluk Korkuları Arttıkça Bakırın Fiyatı 17 Ayın En Düşük Düzeyine Geriledi

04 Temmuz 2022

Pazartesi günü (04/07/2022) bakır fiyatları, yerküredeki en büyük bakır tüketicisi ülke olan Çin'de yeniden uygulamaya konulan karantina kısıtlamaları ile olağandışı faiz artırımlarına ilişkin beklentilerin küresel ekonomik yavaşlama korkularını körüklemesi sonucunda metal istemini düşürmesiyle 17 ayın en düşük düzeyine geriledi.

Londra Metaller Borsası'nda bakırın üç ay vadeli fiyatı seansın başlangıç saatlerinde geçen yılın Şubat ayı başından bugüne en düşük fiyat olan ton başına 7.918 ABD Doları’nı gördükten sonra, Greenwich zaman dilimine göre saat 07:17 itibariyle %1,4 oranında gerilemeyle ton başına 7.938 ABD Doları’na indi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda en çok işlem gören Ağustos ayı bakır sözleşmesi, günü %3,1 oranında düşüşle ton başına 60.660 Yuan’dan kapattı.

ANZ danışmanlık firması analizcileri bir notta, "Yavaşlayan istem ile ekonomik büyümenin yavaşlayacağına ilişkin endişeler sektörü sürüklüyor. Çin’deki ekonomik çalışmaların iyileştirilmesinin fiyatları istikrara kavuşturacağını düşünüyoruz." yorumunda bulundular.

Analizciler ayrıca "Metal stokları birkaç yılın en düşük düzeylerine düşüyor. Yükselmiş olan enerji fiyatları ile diğer işlevsel sorunlar nedeniyle sunumdaki zorluklar, stok oluşumuna çok az yer bırakacak." yorumunu da eklediler.

Amerika Birleşik Devletleri'nden Avro bölgesine kadar tüm fabrikalardaki üretim çalışmaları, küresel Korona salgınının ilk dalgası sırasında görülen düzeylere kadar yavaşladı.

İstem konusundaki endişelere ek olarak, doğu Çin'deki kentler, Korona virüsü vakalarının ortaya çıkmasıyla Pazar günü (03/07/2022) kısıtlamalarını sıkılaştırırlarken, ülke yönetiminin katı bir biçimde uygulamakta olduğu sıfır Korona vakasına ulaşma politikası ülkenin ekonomik toparlanmasına karşı yeni bir tehdit oluşturuyor.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü