Düşük Karbonlu Hidrojen Ortadoğu-Kuzey Afrika Bölgesinde “Gelişim Yılına” Ulaşacak

12 Aralık 2022

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi bölgesindeki pazarların mavi hidrojen üretmek üzere uzmanlıklardan yararlanmaları bekleniyor.

Fitch Solutions'ın bildirdiğine göre, düşük karbonlu hidrojenin Ortadoğu ile Kuzey Afrika (OKA) bölgesinde "gelişim yılına" ulaşması bekleniyor.

Sözkonusu durum, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi'ndeki pazarların, yenilenebilir enerji ile birlikte yeşil hidrojen üretimi geliştirirken mavi hidrojen üretmek için de gaz konusundaki uzmanlıkları ile altyapılarını güçlendirmeye başlamalarıyla ortaya çıkıyor.

Raporda kısaca, "Bu nedenle, önümüzdeki aylarda bu pazarlarda daha fazla mavi hidrojen projesi duyurusu bekliyoruz." tümcesi geçiyor.

Bölgedeki büyüme, yeşil hidrojen üretiminde AB'nin yürürlüğe sokmuş olduğu %100 yenilenebilir elektrik enerjisi kaynağı kullanılması kuralı tarafından baskılanabilir.

Raporun bir yerinde, "Yenilenebilir enerjinin kesintili doğası göz önüne alındığında, yeşil hidrojen üretiminin, enerji depolama çözümleriyle desteklenmesi gerekir ki bu durum da AB'ye potansiyel bir müşteri olarak bakıldığında, Ortadoğu-Kuzey Afrika ile diğer bölgelerdeki yeşil hidrojen konusundaki gelişmeleri daha maliyetli duruma getirecektir.” denilmekte.

Ayrıca, "Yeni kurallar, Ortadoğu-Kuzey Afrika’nın hazırlık aşamasındaki yeşil hidrojen projelerini etkileyebilir, çünkü projelerin çoğu planlama sürecinde olup yalnızca bir avuç finansal desteğe sahip." yorumu da yapılmakta.

Raporda geçen gelişmeler Ortadoğu-Kuzey Afrika’daki projelerin yapım aşamasına ulaşmasını engelleyebilirken aynı zamanda yüzü Asya’ya dönük yeşil hidrojen dışalımı yapması gereken pazarları da yörüngeden saptırabilir.

Raporda geçen bir başka tümce de “Gelişmelerin sonucunda Asya kıtası, AB'den daha büyük bir yeşil hidrojen dışalımcısı durumuna gelebilir. Önümüzdeki birkaç ay içinde yeşil hidrojen projelerinin en büyük bölümünün Asya-Pasifik, Avrupa ile Kuzey Amerika pazarlarına yönelmesini bekliyoruz.” biçiminde.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü