Eastman Chemical 250 Milyon Dolarlık Geri Dönüşüm Tesisi Kuracak

26 Mart 2021

ABD şirketi Eastman Chemical, 2022'nin sonuna kadar Kingsport, Tennessee kompleksinde 250 milyon dolarlık bir polietilen tereftalat (PET) depolimerizasyon tesisi kurmayı planladığını açıkladı.

Tesis, yıllık 100.000 ton tüketici sonrası PET atığını (halı lifi ve PET ambalajı gibi kaynaklardan üretilen) dimetil tereftalat ve etilen glikol parçalamak için metanoliz teknolojisini kullanacak. Eastman, monomerleri, yeniden doldurulabilir su şişeleri gibi ürünlerde kullanılan “Tritan Renew”  gibi özel polyester yapmak için kullanacak. Şirket, geri dönüştürülmüş içerikli reçinelerin üretilmesinin fosil yakıt bazlı hammaddelerin kullanımına göre %20-30 daha az sera gazı yoğun olduğunu söylüyor.

Eastman, son birkaç yıldır geri dönüşüm girişimlerini artırıyor ve on yılın sonunda yılda 200.000 tondan fazla plastiği geri dönüştürmeyi hedefliyor. Firma geçen yıl, PET'i parçalamak için glikoliz kullanan bir tesis açmıştı.

Yaklaşık 30 yıl önce, Eastman Chemical’ın eski ana şirketi Eastman Kodak, kullanılmış X-ray filmini geri dönüştüren bir depolimerizasyon tesisi işletiyordu.

Eastman CEO'su Mark Costa, Tennessee valisi Bill Lee ile projeyi duyurmak için düzenlediği basın toplantısında, şirketin uzun süredir Kingsport'ta metanoliz sürecini yeniden kurmayı hedeflediğini belirtti.

Costa, "On yıl önce bu tesisi kurmayı düşünüyorduk. O zamanlar önceki işimdeki en iyi projelerimden biriydi. Mühendislik çalışmalarını yapmaya başlamıştık, ancak bu değeri gerçekten takdir edecek bir piyasa talebi bulamadık. Kamuoyunun endişesi plastik atık üzerine yoğunlaştıkça bu durum değişti ve tüketici ürünleri şirketleri geri dönüştürülmüş içerikler talep etmeye başladı” dedi.

Eastman, PET depolimerizasyonunu gerçekleştiren tek şirket değil. Örneğin Kanadalı Loop Industries Firması, Güney Carolina, Spartanburg'da 40.000 mt kapasiteli bir tesis işletiyor.
 
Kaynak: chemlife
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü