Ekonomik Riskler ve Olumsuz Şartlara Karşın ABD’de Motorlu Araç Talebinin Güçlü Kalmaya Devam Ettiği Bildirildi

03 Kasım 2022

Subaru Corp. İcra Kurulu Başkanı Tomomi Nakamura 2 Kasım Çarşamba günü bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, ABD pazarındaki sıfır kilometre araç talebinin yüksek faiz ve kredi maliyetlerine rağmen güçlü kalmaya devam ettiğini söyledi.

Amerikan ekonomisinin hissedilir biçimde yavaşladığını söyleyen Nakamura, otomotiv sektöründe tedarik problemleri nedeniyle fabrika stoklarının zayıf ve piyasa talebinin ise yüksek olduğunu belirtti.

Nakamura, 2023 yılı Nisan ayında başlayacak olan bir sonraki mali yılda ABD pazarında sıfır kilometre araç satışlarının toplamda 14 ila 14,5 milyon adet olacağını tahmin ettiklerini de sözlerine ekledi.

Dünyadaki belli başlı büyük ekonomik pazarlarda yaşanmakta olan artan faiz oranları, yüksek enflasyon ve durgunluk riski gibi nedenler, piyasa talebine ilişkin beklentileri olumsuz bir seyre sokmasına karşın, tedarik problemleri ve virüs salgınına bağlı kapanmalar nedeniyle otomotiv üretimi hali hazırda mevcut piyasa talebini karşılamaktan uzak bulunuyor.

Subaru 2023 yılının Mart ayına kadar olan dönemde yaklaşık 2 milyar dolar işletme karı bekliyor. Japon yeninin dolar karşısında değer kaybetmesi ve yükselen emtia fiyatlarına bağlı olarak otomobillere uygulanan zamlar nedeniyle Subaru’nun işletme faaliyetlerinden doğan kar projeksiyonunu %50 oranında arttırdığı bildirildi.

Subaru ikinci çeyrekteki mali dönemde, ABD’de 140 bin adet otomobil satışı gerçekleştirerek %3 oranında bir yıllık artış sağladı. ABD Subaru için Japonya haricinde büyümeyi başardığı ikinci pazar oldu.
 
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü