Elektrikli Araçlara Geçiş Sürecinde Petrol Rafineri Talebinin Önümüzdeki 30 Yıl İçinde Yarı Yarıya Azalacağı Tahmin Ediliyor

21 Eylül 2021

Enerji konusunda araştırmalar yapan ve danışmanlık hizmetleri sağlayan Rystad Energy firması tarafından açıklanan bir rapora göre, taşımacılığın küresel boyutta ağırlıklı olarak elektrikli araçlara kayması sonucunda, dünyadaki petrol rafinerisi kapasite ihtiyacının 2050 yılına kadar %50 azalacağı öngörüldü.

2050 yılına yaklaştıkça elektrikli taşıt aracı kullanımının %90’lara yaklaşacağı tahmin edilen raporda, bu durumda küresel petrol rafinerisi talebinin de yarı yarıya azalacağı ifade edildi.

Elektrikli araç kullanımının benzin ve mazot ihtiyacını azaltacağı fakat yüksek oranda kentleşme nedeniyle, havacılık, denizcilik ve petrokimya sektörlerinde kullanılan petrol türevli diğer ürünlere olan talebin devam edeceği ve bu durumun rafineri işleten şirketleri zor durumda bırakabileceği belirtildi.

Rafineri kapasitesinin yarı yarıya azalması ile birlikte diğer türev ürünlerin arzının da azalacağı ve bu durumun bazı sektörler için tedarik problemleri yaratabileceğine dikkat çekildi.

Bazı rafinericilerin tesislerine ek yatırım yaparak üretimlerinin bir kısmını bataryalarda kullanılan grafit maddesi elde etmek amacıyla petrokok üretimine dönüştürebileceği ya da ham petrolü direkt olarak petrokimya ürünlerine dönüştürme yoluna gidebileceği belirtildi.

Raporda ayrıca, kısa vadede küresel petrol talebinin artmaya devam edebileceği öngörüsü de yer aldı. Kovid-19 salgını nedeniyle baskı altında kalan petrol talebinin tekrar artışa geçmesiyle, günlük ham petrol işleme miktarının 2021 yılının ikinci yarısından itibaren günlük 80,1 milyon varil seviyelerine yükselmesinin beklendiği de raporda bulunan konular arasında yer aldı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü