En Kötü Performans Gösteren Değerli Metal Gümüşün Fiyatı Dibi Görmüş Olabilir

10 Ağustos 2022

İçinde bulunduğumuz yılda gümüşün fiyatı, başlıca değerli metaller arasında en kötü performans göstereni olurken diğer yandan fiyatlar alçakgönüllü bir toparlanmayı tetikleyecek kadar düşmüş olabilir.

Beyaz metal gümüş, güçlenen ABD Doları, artan faiz oranları ile yavaşlayan büyüme nedeniyle yaklaşık %11 oranında değer kaybetti. Ancak HSBC Securities USA yatırım firmasının değerli metaller konusundaki baş analizcisi James Steel bu ayın başlarında oluşturduğu bir notta, elektronik ile fotovoltaik (güneş enerjisi Ç.N.) sektörleri gümüşün endüstriyel tüketimini desteklerken perakende ile mücevher sektörünün de gümüş metaline isteminin güçlü görünmesi nedeniyle içinde bulunduğumuz yılın sonundan başlayarak gümüş fiyatlarının yükselebileceğini belirtti.

Steel, “Gümüş metalinde satış fazlası olduğuna inanıyoruz.” derken “Fiyat düşüşleri başlıca tüketiciler olan Çin ile Hindistan’ın istemini harekete geçirirken endüstriyel istemin büyük bölümü iyi desteklenerek genel endüstriyel durgunluğu yansıtmayacak.” yorumunu yaptı.

Yine de, tüm yerküre teşviklerin geri çekilmesi ile birlikte ekonomik bir gerilemeye hazırlanırken beyaz metalin yükselişine karşı rüzgârlar var.

HSBC pozitif kalmaya devam ederken, altın ile bakır fiyatının ardından gümüşün fiyatının da düşmesi nedeniyle öngörülerini aşağı çekti. Şu anda banka 2022 yılı için ortalama fiyatı ons başına 22,25 ABD Doları, gelecek yıl için ise ortalama fiyatı ons başına 23,50 ABD Doları olarak öngörürken UBS Group, gümüş fiyatının gelecek yılın başlarında 19 ABD Doları’nın altında işlem görmesini bekliyor.

Gümüşün fiyatı, Temmuz (2022) ortasında son iki yılın en düşük düzeyine inip toparlandıktan sonra Şanghay'da saat 08:37 itibarıyla ons başına 20,67 ABD Doları’ndan işlem gördü.

UBS Group'un küresel varlık yönetimi biriminin emtialar ile forexden sorumlu genel müdürü Wayne Gordon, gümüş metalinin fiyat yörüngesinin altın metalinin fiyat yörüngesini yakından izleyeceğini ve Amerikan Merkez Bankası’nın ekonomik büyümeyi ve istihdam yaratmayı hedefleyen bir karar almaya dönmesi ile büyümeyi desteklemek amaçlı olarak politikalarda anlamlı bir gevşeme olduğunda yatırımcıların her iki metali de satın almayı düşünmeleri gerektiğini dile getirdi.

Gordon ayrıca, "Altın metalinde sözkonusu toparlanma aşamasına geldiğimizde, gümüş metalinin fiyatının gerçekten de sarı metalden daha iyi performans gösterebileceğine inanıyoruz.” yorumunu yaptı.

Altın metalinde alım satımcılar ABD tüketici enflasyonu ile ilgili Çarşamba günü (10/08/2022) açıklanacak önemli bir raporu beklerken ABD Doları’nın da durağan kalmasıyla fiyat ons başına 1.789,42 ABD Doları’nda pek değişmedi. Paladyumun fiyatı ise düştü, platinin fiyatı yükseldi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü