EnBW, Almanya'nın Hidrojen Taşıma Ağına 1 Milyar Avro Yatırım Yapacak

24 Temmuz 2024

EnBW, Almanya'nın ulusal hidrojen ağına 1 milyar avro yatırım yapılacağını duyurdu. 2032 yılına kadar ticari faaliyete geçmesi beklenen altyapının, birçok sanayi ve tüketici uygulamasında fosil yakıtlara temiz bir alternatif olan yeni üretilen ve ithal edilen hidrojeni taşıması amaçlanıyor.

Petrol ve doğal gaza olan bağımlılığını ve bunların sebep olduğu karbonu azaltmayı hedefleyen Almanya, temiz hidrojenin ithalatının ve üretiminin önünü açıyor. Hidrojen, yenilenebilir enerjiden üretilen elektrik kullanılarak elektroliz işlemiyle üretildiği takdirde daha düşük karbonlu bir ekonomiye geçişe yardımcı olabilir. Almanya'nın rüzgar ve güneş enerjisine yönelik kaynakları sınırlı olduğundan, gelecekteki hidrojen ihtiyacının yaklaşık %70'inin, yüksek miktarda ve düşük maliyetle hidrojen üretebilen bölgelerden ithal edilmesi bekleniyor.

Almanya’daki hidrojen ağı toplamda yaklaşık 19,7 milyar avroya mal olan 9 bin 666 kilometrelik hattı ifade ediyor. Hidrojen ağındaki inşaat çalışmalarının 2025 yılında başlayabileceği belirtildi. Hidrojen boru hatları, yılda toplamda 278 teravat saat (TWh) hidrojeni tüketicilere ulaştırabilecek. Bu miktar, Ukrayna-Rusya çatışmaları ve Almanya'nın Rus doğal gazını kullanımını sınırlamaya başlamasından önce 2021 yılında kullandığı doğal gazın üçte birine denk geliyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü