Endonezya Cumhurbaşkanı 108 Milyon Dolarlık Yüzer Güneş Enerjisi Santralinin Açılışını Yaptı

09 Kasım 2023

Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, yenilenebilir enerji kullanımını artırma ve kömürden uzaklaşma çabasının bir parçası olarak Çarşamba günü Batı Java eyaletindeki bir rezervuarda 192 megavatlık yüzer güneş enerjisi santralinin açılışını yaptı.

108 milyon dolar (1,7 trilyon rupi) değerindeki proje, Endonezya devletine ait elektrik dağıtım şirketi Perusahaan Listrik Negara'nın (PLN) iştiraki PLN Nusantara Power ve Mubadala Yatırım Şirketi’nin alt birimi olan Birleşik Arap Emirlikleri yenilenebilir enerji şirketi Masdar tarafından geliştirildi.

PLN Genel Müdürü Darmawan Prasodjo, tesisin dünyadaki üçüncü en büyük yüzer güneş enerjisi santrali olduğunu ve 1.000 megavata kadar genişletilebileceğini, çünkü şu ana kadar kurulan 13 dizinin rezervuar yüzeyinin yalnızca %4’ünü kapladığını söyledi. Endonezya’daki yasal mevzuat, rezervuar alanının azami %20’sinin güneş enerjisi santrali tarafından kullanılmasına izin veriyor.

2022 yılında Endonezya’nın elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı %12,3 oldu. Endonezya Ulusal Elektrik Planı’nda, 2025 yılına kadar elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payının %23’e çıkarılması hedefleniyor. Ancak Endonezya’nın bu hedefin muhtemelen gerisinde kalacağı belirtiliyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü