Endonezya, DTÖ'nün Nikel Cevheri Dışsatım Yasağı Anlaşmazlığı Konusunda Aldığı Kararı Temyize Götürdü

14 Aralık 2022

Endonezya, ülkesinden metal cevheri dışsatımı yapılmasına uygulamakta olduğu yasağı savunmak üzere Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) itirazda bulundu.

Kuruluşun web sitesinde yer alan duyuruya göre, Endonezya’nın itirazı Pazartesi günü (12/12/2022) üyelere gönderildi. DTÖ, Avrupa Birliği (AB) tarafından Endonezya'nın topraklarından nikel cevheri dışsatımı yapılmasına yasak uygulamasının, Birliğin çelik endüstrilerine zarar verdiği yönünde yapılan şikâyette Birlik lehine karar vermişti.

Anlaşmazlık geçen yıl AB'nin, Güneydoğu Asya ülkesi Endonezya’nın ülkesinden çıkan madenlerin yerli üreticiler tarafından işlenmesi gerektiği yolunda politika uygulamaya başlaması ile sözkonusu politikayı en kısa sürede duyurmamasının DTÖ kurallarına aykırı olduğunu dile getirerek bu konuda bir panel düzenlenmesini istemesiyle başlamıştı.

Geçen ay DTÖ uzmanlarından oluşan bir heyet, yerkürenin en büyük nikel cevheri üreticisi durumunda olan Endonezya’yı, yürürlüğe koymuş olduğu önlemleri DTÖ yükümlülüklerine uygun duruma getirmeye çağırdı. Karar, Endonezya ülke yönetiminin doğal kaynaklar varsılı ülkelerini tüm yerküredeki emtia değer zincirinde üst sıralara taşıma ile birlikte yine ülkelerinde ulusal metal rafinerileri kurup geliştirme çabalarını tehlikeye atabilir.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü