Endonezya, Emisyonu Azaltmak için Karbon Ticareti Politikası Uygulamaya Koyacak

18 Kasım 2021

Endonezya, 2030 yılına kadar ülkenin sera gazı azaltma hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak bir piyasa mekanizması kurmak için karbon ticaretine yeni kurallar getirdi.

Başkan Joko Widodo Glasgow'daki COP26 konferansı öncesinde "Karbonun Ekonomik Değeri" adlı yönetmeliği imzaladı. Düzenleme, Endonezya parlamentosunun geçen ay çıkardığı karbon vergisine ek olarak, karbon ticareti mekanizmasında bir araç olarak karbon azaltımıyla sonuçlanan girişimler için sonuca dayalı ödemeler getiriyor.

Karbon ticaretinin, kirlilik seviyesinin sınırlı olduğu ve tahsisatların ülke içindeki ve sınır ötesi ticari kuruluşlar tarafından alınıp satılabileceği bir üst sınıra ve ticaret sistemine sahip olması hedefleniyor. Ayrıca, yönetmelik ticareti kolaylaştırmak için bir borsa kurulmasını gerektiriyor.

Yetkililer, tam teşekküllü bir karbon piyasasının muhtemelen 2025'te faaliyete geçeceğini açıkladılar, ancak kömürle çalışan elektrik santralleri için ton CO2e başına 30.000 rupi (2.09 $) oranında üst sınır uygulamasına önümüzdeki Nisan'da başlanacak.

Yönetmeliğin, Jakarta'nın emisyon seviyesini kendi çabalarıyla 2030'da olağan durum senaryosunun %29 altına veya finansman ve teknoloji konusunda uluslararası yardımla %41'e kadar düşürme taahhüdüne ulaşmak için yol haritası olacağı açıklandı.

Kaynak: Reuters.com
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü