Endonezya, Gelecek Yıl Haziran Ayından Başlayarak Boksit Dışsatımını Yasaklayacak

23 Aralık 2022

Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, 20 Aralık 2022'de, girdi durumundaki gereçlerin yurtiçinde işlenmesini artırmak amacıyla ülkesinin Haziran 2023'ten başlayarak alüminyum metalinin üretiminde birincil cevher girdisi durumundaki boksit dışsatımını yasaklayacağını duyurdu.

Endonezya, alüminyum metalinin önemli bir tüketicisi olan Çin ile birlikte yerkürenin en büyük boksit sağlayıcıları arasında yer almakta. Boksit dışsatım yasağının zamanlaması, Endonezya'nın şu an yürürlükteki madencilik sektörü düzenlemelerine uygun.

Endonezya Cumhurbaşkanı, bir ekonomik forum sırasında, Endonezya'nın emtia dışsatımı yasağını açıklayacağını ya da sözkonusu yasağın uygulaması için bir zaman çizelgesi açıklayacağını dile getirmişti.
Bakır gibi diğer işlenmemiş minerallerin dışsatımı Endonezya'nın yürürlükteki madencilik yasalarına göre yasaklanmış durumda. Ancak Cumhurbaşkanı Widodo, diğer gereçlerin gönderimine ilişkin yasakların ne zaman yürürlüğe konulacağını belirtmedi.

Cumhurbaşkanı Widodo, Endonezya ülke yönetiminin 2020 yılında ham nikel dışsatımına getirdiği yasağın ardından iç piyasada nikel metalinin işlenmesi konusundaki sektörel gelişme başarısını yinelemek istediğini 20 Aralık 2022 tarihinde yaptığı konuşmada vurgulamıştı. Bir zamanlar en büyük nikel cevheri dışsatımcısı olan doğal kaynaklar varsılı Güneydoğu Asya ülkesi Endonezya, 2020 yılı Ocak ayında nikel cevheri dışsatımını askıya alarak ergitme tesisleri kurulması amacıyla başta Çin olmak üzere küresel nikel yatırımcılarını ülkesine çekmişti.

Endonezya gümrük verilerine göre Çin, Endonezya'dan geçen yıl 17,8 milyon ton boksit dışalımı gerçekleştirirken, içinde bulunduğumuz yılın 11 ayında 17,98 milyon ton, diğer deyişle %15,6 oranında boksit dışalımı gerçekleştirdi.

Kaynak: alcircle
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü