Endonezya Hükümeti, Ekonomiyi Desteklemek İçin Önlemler Açıkladı

25 Ekim 2023

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, işletmelere Endonezya Rupisi’nin dolara karşı son zamanlardaki değer kaybı oranının hala "güvenli" olduğu konusunda güvence verdikten sonra, Güneydoğu Asya'nın en büyük ekonomisinde büyümeyi desteklemek için önlemler başlattığını açıkladı.

Düşen emtia fiyatları ve zayıflayan küresel ticaret nedeniyle ihracatta düşüş yaşanmasının yanı sıra pirinç gibi temel gıda maddeleri kuraklıkla boğuşan Endonezyalılar için daha pahalı hale gelirken, kaynak zengini ülkede ekonomik büyümenin bu yıl yavaşlaması bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi yaptığı açıklamada, hükümetin Haziran 2024'e kadar değeri 2 milyar Endonezya Rupisi’nden (126.000 $) az olan ev satın alımlarında uygulanan %11'lik katma değer vergisini (KDV) kaldıracağını, ardından belirsiz bir süre için yarıya indirileceğini söyledi.

Manşet enflasyon düşük kalsa da Endonezya'da El Nino hava koşulları yaşanan bu yılda kuraklığın hasatı olumsuz etkilemesi nedeniyle pirinç, şeker ve kırmızı biber gibi temel gıda maddelerinin fiyatları arttı. Hükümet, temel gıda maddelerinin artan fiyatlarına karşı koruma amaçlı bir çaba olarak 21 milyondan fazla düşük gelirli haneye pirinç dağıtma programını 2023 yılı Aralık ayına kadar bir ay uzatacağını da sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı, Orta Doğu'da artan çatışmalar ve ABD'nin parasal sıkılaşmasına bağlı sermaye çıkışları nedeniyle petrol fiyatlarının artma potansiyeli konusunda uyarıda bulunarak bunun Endonezya ekonomisini etkileyebileceğini belirtti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü