Endonezya Maliye Bakanlığı Bakır, Çinko ile Demir için İhracat Vergilerini Artırdı

19 Temmuz 2023

Endonezya ülke yönetiminin getirdiği yeni bir düzenlemeye göre ülkedeki bakır cevheri için ihracat vergisi oranları %5’le %10 aralığında yükseltilecek. Yönetim bu hamlesiyle, ülkesindeki madencileri işlenmemiş mineralleri yurtdışına satmak yerine ulusal pazarda işleyerek metale dönüştürmeye yönlendirmekte.

Söz konusu vergi, Endonezya ülke topraklarındaki maden kaynaklarından çıkarılan maden cevherlerinin yurtiçinde daha çok işlenerek daha yüksek oranda ulusal katma değer yaratılmasını amaçlayan yönetimin bu konudaki çabalarının bir parçası. Ülke yönetimi ayrıca geçtiğimiz haziran ayında ham minerallerin ihracatını yasaklamıştı.

Diğer yandan yönetim, ergitme tesisi kurulumu %50'nin üzerinde olan birkaç firmanın, ihracat vergilerini ödemeleri koşuluyla gelecek yılın ortasına kadar mineral cevheri ihracatına devam etmelerine izin verdi. Ergitme tesisi kurulumlarını sonuçlandırma oranı en yüksek olan madencilerden daha düşük oranda vergi alınmakta.

Endonezya Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelikteki yeni kurallara göre, sonuçlandırma oranı %50 ya da daha fazla ancak yine de %70'in altında kalan bakır madencileri %10 oranında ihracat vergisi ödeyecekler. Ergitme tesislerinin kurulumu %70’in üzerinde %90'dan az olan bakır madencileri %7,5 oranında, kurulumlarını %90 ya da üzeri oranda sonuçlandırmış olan bakır madencilerinin ise %5 oranında vergi ödemesi yapacakları belirtiliyor.

Bakır madencilerinin daha önce ihracatları için ödemek zorunda oldukları en yüksek oran %5'ti.

Yönetmelik, demir, çinko ile kurşun cevherleri için vergi oranlarının da aynı biçimde ergitme tesisi kurulum oranlarına bağlı olarak %2,5-%7,5 aralığına yükseltileceğini dile getiriyor.

Yönetmelik bunun yanısıra yeni vergi oranlarının 17 Temmuz 2023’ten Aralık 2023'e kadar geçerli olup, uygulamalarının sürmekte olduğunu belirtirken, gelecek yılın Ocak ayında yeniden yükseltileceğini de içermekte.  

Yönetmeliğe göre, bakır cevheri için ihracat vergisi oranları 1 Ocak 2024'ten 31 Mayıs 2024'e kadar ergitme tesisinin kurulumunun sonuçlandırılmasına bağlı olarak %7,5-%15 aralığında yükseltilecekken, demir, çinko ile kurşun cevherleri için vergi oranları %5-%10 aralığında artırılacak.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü