Endonezya Önümüzdeki Günlerde Kömür Dışsatımını Yeniden Başlatmayı Umuyor

10 Ocak 2022

Endonezya'nın enerji bakanı Pazartesi günü (10/01/2022) yaptığı açıklamada, yerkürenin en büyük termal kömür dışsatımcısı olan ülkesinin 10 gün önce uygulamaya koyduğu kömür gönderim yasağını kaldırması konusunda baskıların artması nedeniyle Endonezya ülke yönetiminin “önümüzdeki günlerde”  kömür gönderimlerini yeniden başlatma konusunda bir karara varmasını umduğunu dile getirdi.

Endonezya Enerji Bakanı Arifin Tasrif, Japonya Sanayi Bakanı Hagiuda Koichi ile sanal ortamda yaptığı görüşmede, "Geçen hafta stok sayımı yaptık ve önümüzdeki günlerde kömür güvenliğine sahip olabilmemiz ve dışastıma devam edebilmemiz için daha fazla netlik olacağını umuyoruz." açıklamasını yaptı.

Güneydoğu Asya'nın en büyük ekonomisi olan Endonezya, devlete ait elektrik kuruluşu PLN'nin kömür stok düzeylerinin yaygın elektrik kesintilerine neden olacak kadar kritik derecede azalmış olduğunu belirterek kömür dışsatımını 1 Ocak'ta askıya almıştı.

Filipinler Pazartesi günü (10/01/2022), Endonezya'nın dışsatım yasağını gevşetmesi konusunda daha önce çağrıda bulunmuş olan Japonya ile Güney Kore'nin çağrısına katıldı.

Endüstri yetkililerinin Reuters'e yaptığı açıklamaya göre, Endonezya'nın kömür dışsatım yasağı konusundaki tartışmanın Pazartesi günü (10/01/2022) de sürmesi bekleniyor.

Ülke yönetiminden üst düzey yetkililer, devlet kuruluşu PLN'ye kömür sunumunda yaşanan olağanüstü durumun sona erdiğini dile getirse de ülke yönetimi, dışsatım yasağını kaldırmaya karar vermeden önce başka konular üzerinde görüşmelerin sürmesi gerektiğini bildirdi.
Endonezya Kömür Madencileri Derneği (EKMD) başkanı Pandu Sjahrir, Pazartesi günkü (10/01/2022) toplantının büyük olasılıkla gönderim ile lojistik konularına odaklanacağını belirtti.

Pandu, Reuters'e açıklamasında, "EKMD olarak PLN'nin istediği büyüklükte kömür sağlamaya hazırız. Şu anki sorun gönderimle ilgili, ancak bu soruna da yakında bir çözüm bulunmalı." yorumunda bulundu.

Pandu, PLN'nin 10 günlük kömür stokuna sahip olduğu öngörülüyor derken elektrik firması ise 13,9 milyon ton kömür edindiğini, ancak elektrik santralleri için gereken 20 günlük envanter düzeyine ulaşmak amacıyla 20 milyon ton kömür isteminde bulunduğunu duyurdu.

PLN firmasından bir sözcü, firmanın en son edinim durumuyla ilgili ayrıntı verilmesi konusundaki bir isteme hemen yanıt vermedi.

Bu arada kömür konusundaki görüşmelere katılan Endonezya Armatörler Birliği başkanı Carmelita Hartoto, taşıma firmalarının "PLN'nin kömür istemini karşılama konusunda en iyi çözüme ulaşmak için çabaladığını" söyledi.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü