Endonezya, Ülkedeki Kalay Endüstrisine Dışsatım Yasağına Hazırlıklı Olmalarını Söyledi

20 Ekim 2022

Endonezya Madencilik Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili Çarşamba günü (19/10/2022) yaptığı açıklamada, Endonezya makamlarının, ülke yönetiminin kalay dışsatımını yasaklamaya karar vermesi durumuna hazırlıklı olmak için veri toplayarak var olan endüstri koşullarını değerlendirdiklerini belirtti.

Yerkürenin en büyük kalay dışsatımcısı olan Güneydoğu Asya ülkesi Endonezya, kendi topraklarında metal işleme sektörünün gelişmesini sağlamak amacıyla bir dizi başka metalin gönderimini durdurmak için girişimde bulunmuştu.

Ridwan Djamaludin, yetkililerin, ülke yönetimi tarafından dışsatımı durdurma kararının alınması durumunda, Endonezya’nın, ülkedeki külçe kalay üretimini emebilecek endüstriler geliştirme konusunda ne kadar zamana gereksinimi olduğunu değerlendirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Djamaludin, bir endüstri konferansında yaptığı konuşmada, "Sözkonusu politika uygulanmaya başladığında şaşırmamalıyız." derken katılımcılara da kendilerine bu konuda ortaklar aramalarını, ayrıca kalay yan sanayii kurmak için potansiyel yatırımlara hazırlanmalarını sağlık verdi.

Djamaludin, konferans sırasında verilen aralarda gazetecilere yaptığı açıklamalarda, "Kalay dışsatımının yasaklanmasını istiyorsak, bu durum kalay cevherini yurt içinde işleyebilmemiz gerektiği anlamına gelir ki işleyebilmek de belirli oranda yatırım ile birlikte süre gerektirir." yorumunda bulundu.

Endonezya, kalay üretiminin yalnızca %5'ini işleyebilirken topraklarından çıkardığı kalayı %90'ın üzerinde saflıkta külçeler olarak yurtdışına satıyor.

Djamaludin, kendisine Endonezya'nın kalay dışsatımını ne zaman durduracağı sorulduğunda, bu konuda bilgisi olmadığını, herhangi bir kararın verilmesinin ülke yönetiminden üst düzey yetkililerin elinde olduğunu söyledi.

Endonezya'nın daha önceden aldığı nikel cevheri dışsatım yasağı kararı, nikel cevherini işleme tesisleri kurulmasına büyük yatırımlar çekerken Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, aynı politikayı boksit ile kalay için de uygulamak istediğini birçok kez dile getirmişti.

Bu arada Ridwan Djamaludin, kalay cevherinin doğru seçilmiş madencilik sahalarından, yönetmeliklere uygun bir biçimde çıkarıldığından emin olmak amacıyla devlet denetçilerinin şu günlerde kalay madenciliğine yönelik denetimler yürüttüklerini açıkladı.

Endonezya'nın başlıca kalay cevheri üretim bölgesi olan Bangka Belitung eyaletinde yasadışı madencilik yıllardır yaygın durumda.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü