Endüstri Grupları, Avrupa Birliği’nin Temiz Teknolojiler Yarışında Harekete Geçmesi Gerektiğini Dile Getiriyorlar

27 Ekim 2023

Avrupa'nın yeşil teknolojiye sahip endüstrileri ile gereç sağlayıcıları, Perşembe günü (26/10/2023) bir doruk toplantısı için toplanan Avrupa Birliği (AB) liderlerine, Birliğin, rakipleri durumundaki Çin ile ABD'ye karşı yürütülen küresel temiz teknoloji yarışı kapsamında daha büyük çaba göstermeleri konusunda çağrıda bulundular.

Avrupa Birliği'nin, merkezleri Birlik sınırları içerisinde olan firmaların güneş, rüzgâr ile net sıfır karbon dioksit salınımı içeren diğer teknolojilerinin yıllık yayılım gereksinimlerinin en az %40'ını 2030 yılına kadar karşılama hedeflerini düzenleyen mevzuatı Komisyondan geçirmesi bekleniyor.

Birlik, aynı zamanda kritik minerallerin yurt içi edinimi ile işlenmesini artırmaya yönelik hedefler de belirleyecek.

Güneş, rüzgâr, hidrojen, pil, kimyasallar ile metal sektörlerini temsil eden Avrupa derneklerinin başkanları, Birliğe yönelik olarak yazdıkları mektuplarında, çoğu temiz teknoloji sektöründe Çin'in büyüyen bir ayak izi oluşturmakta olduğunu, ABD'nin ise Enflasyonu Azaltma Yasası (EAY) ile bu yönde kararlı bir adım attığını dile getirdiler.

AB liderleri ile üst düzey AB yetkililerine gönderilen mektupta, Rusya-Ukrayna krizinin başlamasından bu yana Avrupa'nın yatırım durumunun yüksek enerji fiyatları, enflasyon ile yükselen sunum riskleri nedeniyle kötüleştiği belirtildi.

Birliğe üye ülkelerin liderleri Cuma günü (27/10/2023) Birlik içerisindeki sanayi ile teknolojinin rekabet gücünü görüşecekler.

Sözkonusu mektupta, önümüzdeki beş yıl boyunca AB'nin odak noktasının temiz teknoloji sektörü ile bu sektörün sağlayıcılarını desteklemeye yönelik sanayi politikasını oluşturmak olması gerektiği belirtildi.

Dernekler, AB'nin kamu finansmanına daha kolay erişim sağlanması, EAY’den bilgi alınması ile 80 GW gücündeki rüzgâr enerjisi projeleri için hâlâ beklenen onayların çıkması gibi süreçlerin hızlı bir biçimde izlenmesi gerektiğini belirttiler.

Dernekler, bunun yanı sıra, Avrupa'nın rekabetçi enerji fiyatlarına, üçüncü ülkelerin adil olmayan uygulamalarına karşı koruma önlemlerine, yerli gereçlerin ya da bileşenlerin edinimini destekleyecek ekonomik teşviklere gereksinimi olduğunu vurguladılar.

Dernekler son olarak, içinde bulunduğumuz yılda bazı hızlı düzeltmelerin olanaklı olduğunu, ayrıca Avrupa Komisyonu'nun gelecek yıl oluşturulacak yeni beş yıllık dönemi boyunca sanayi politikalarının Komisyon’un ana odak noktası olması gerektiğini dile getirdiler.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü