Enerji Geçişi Komisyonu (ETC) Çelikte Karbonsuzlaşma Raporunu Yayınladı

06 Nisan 2023

Enerji Geçişi Komisyonu (ETC), rekabetçi bir fiyatta üretilen sıfır karbonlu çeliğin Avrupa ve Kuzey Amerika'da erişilebilir olacağını, ancak bunun yalnızca doğru politika teşvikleriyle mümkün olabileceğini değerlendirdi. Yayınlanan raporda, çelik sektörünün 2030 yılına kadar Paris Anlaşması ile uyumlu bir emisyon azaltım yoluna girebileceği, ancak sıfıra yakın emisyonlu çelik projelerinin ölçeğinin önümüzdeki üç yıl içinde üç katına çıkması gerektiği belirtildi.

Bu durumda, 2030 yılına kadar yılda 190 milyon ton yeşil çelik üretimine olanak sağlayacak ve endüstrinin emisyon azaltma hedeflerini görünürde tutacak. Çelik, halihazırda yıllık küresel sera gazı emisyonlarının %7'sini oluşturuyor. Rüzgar türbinlerinden, elektrikli araçlara enerji geçişinin inşası ve gelişmekte olan ekonomilerde altyapı büyümesi için temel teşkil ettiğinden, çelikte talep artışı bekleniyor. Rapor, çelik üretiminde karbonsuzlaşma projelerinin yelpazesini genişletmek için Birleşik Krallık, İspanya, Fransa ve ABD'de uygulanabilir politika ve sektör eylemlerinin gerekli olacağını ortaya koydu.

Raporda, Paris Anlaşması'nda belirtilen geçiş tarihlerini karşılamak için, söz konusu geçiş süreleri göz önüne alındığında, birçok düşük karbonlu çelik projesine 2026 yılına kadar yeşil ışık yakılması gerekeceği vurgulandı. Bir diğer önemli faktör, yeşil hidrojen üretimini artırmak ve düşük karbonlu üretim süreçlerine doğrudan güç sağlamak amacıyla çelik üreticileri için düşük karbonlu elektriğin fiyatını düşürmek olacak. ABD Enflasyonu Düşürme Yasası kapsamında düşük karbonlu enerji ve yeşil hidrojen üretimi için vergi kredileri aracılığıyla ABD'de önemli politika geliştirmelerine de ihtiyaç duyulacağı değerlendiriliyor. ABD, AB'den çelik için sınırda karbon düzenleme mekanizmasını (CBAM) aşamalı olarak uygulamaya koymasını talep ediyor. ABD'de düşük karbonlu hidrojen desteği ve AB'de CBAM, bu pazarlarda çığır açıcı projeler başlatmak için sağlam temeller sunuyor. Çelik projelerinin teslim süresi göz önüne alındığında, çığır açan teknolojiler için yatırım durumunu daha da güçlendirmek ve on yıl dolmadan sıfıra yakın emisyonlu birincil çelik üretim kapasitesini güvence altına almak için acil eyleme geçilmesi gerekiyor.

Kaynak: E&T
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü