Enerji Krizi Avrupa Otomotiv Sektöründe %40’a Varan Bir Üretim Kaybına Neden Olabilir

12 Ekim 2022

Otomotiv sektörü ve pazar araştırması danışmanlık firması S&P Global Mobility tarafından 11 Ekim Salı günü yapılan açıklamada, Avrupa’da yaşanan enerji krizinin otomobil üretiminde %40’a varan bir oranda azalmaya neden olabileceği uyarısı yapıldı. En kötü senaryoda bu durumun 2023 yılı boyunca toplam dört milyon adetlik bir üretim düşüşüne yol açabileceği öngörüldü.

Otomobil üreticilerinin ihtiyaç duyduğu tedarik zinciri firmalarının zaten Ukrayna savaşı ve pandeminin oluşturduğu olumsuz şartlar altında ezilmekte olduğu bir dönemde, bir de enerji krizinin ortaya çıkması ile birlikte bu firmaların altından kalkılması zor bir ekonomik baskı altında kalacaklarına dikkat çekildi.

Enerji krizinden önce, üretilen otomobil başına 50 avro civarında olan enerji maliyetinin günümüzde 687 avro ila 773 avro seviyesine yükseldiği bildirildi.

S&P Global Mobility, önümüzdeki beş çeyrek dönem boyunca otomobil üretiminin her bir çeyrek dönem için dört ila dört buçuk milyon adedi geçemeyeceğini öngördü.

Avrupalı yedek parça tedarikçilerinin tüm dünyaya malzeme sattıklarına dikkat çeken S&P, bu durumdan küresel boyutta birçok otomobil üreticisinin olumsuz etkileneceğini belirtti.

Raporda, Avrupa’nın en büyük otomotiv sektörüne sahip olan Almanya’nın ağırlıklı olarak Rus gazına bağımlı olduğu fakat sanayisine büyük miktarda maddi destek sağlayabilecek ölçüde bir bütçe dengesine sahip olması nedeniyle, başta İtalya olmak üzere diğer birçok ülkeye nazaran enerji krizi ile baş edebilme konusunda daha avantajlı bir pozisyona sahip olduğu belirtildi.

Otomotiv sektörünün zor da olsa bu kışı bir şekilde atlatabileceği öngörülen raporda, güçlü bir planlama oluşturulamaması durumunda ise, 2023 yılının kış aylarında birçok tedarikçi firmanın üretim faaliyetlerinin durma noktasına gelebileceği uyarısı yapıldı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü