Erdoğan, Sırbistan-Bosna Otoyolu Temel Atma Törenine Katıldı

10 Ekim 2019

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç ve Bosna'nın üçlü başkanlık konseyi üyeleri; Müslüman üye Sefik Dzaferovic, Hırvat üye Zeljko Komsic ve Bosnalı Sırp üye Milorad Dodik ile 8 Ekim 2019 Salı günü, Sırbistan’daki görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Başkan Erdoğan, Bosna 'nın rakip liderlerini ülkedeki gerginlikleri körükleyen ve bir yıl süren siyasi çıkmaza son vermeye çağırdı. Erdoğan, Bosna başkanlık konseyinin üç üyesi ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç ile Belgrad'da ortak basın toplantısından sonrasında bir araya geldiler. Sırbistan ziyaretinin ikinci gününde Erdoğan, Belgrad 'ı Bosna' nın başkenti Saraybosna ' ya bağlayacak ve Türkiye tarafından finanse edilen otoyolun temel atma törenine katıldı. Otoyol, eski savaş döneminin düşmanları arasındaki işbirliğini geliştirme çabalarının bir parçasıdır.

Erdoğan, Sırbistan'ın Bosna sınırındaki Sremska Raca'daki törende "ülkelerimiz için tarihi bir ana tanıklık ediyoruz" dedi. Ankara, karayolunun inşası için 3 milyar Euro (3.2 milyar dolar) finansman sözü verdi. Erdoğan, yapılacak otoyolun Sırbistan ve Bosna'yı bir araya getirip Balkanları daha zengin bir bölgeye çevireceğini belirtti.

Otoyol projesi, ilk olarak Sırbistan'da başlıyor. Saraybosna'daki siyasi çıkmazdan dolayı, Bosna otoyol projesi konusunda hala hazırlık aşamasındadır. Erdoğan, Türkiye 'nin yüzyıllardır süren Osmanlı yönetiminden kaynaklanan Boşnaklar üzerindeki nüfuzunu sürdürmesinden dolayı Balkanlar' da barışın inşasına yardım etmek istediğini söyledi.

Kaynak: thenewstribune web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü