Etkenlerin Biraraya Gelmesi, Enerji Fiyatlarında Son Zamanlardaki Keskin Yükselişe Neden Oldu

04 Kasım 2021

Büyük ve gelişmekte olan pazarlarda özellikle enerji yoğun sektörleri etkileyen küresel enerji fiyatları şoku, yerkürenin çeşitli bölgelerindeki farklı yerel etkenlerden kaynaklandı.

Ticari riskler ve finansal bilgi alma firması Fitch Solutions’dan yükselen piyasalar konusunda uzman ekonomist John Ashbourne’ün içinde bulunduğumuz hafta bir web semineri sırasında dile getirdiği yorumuna göre sözkonusu etkenler, Brezilya'daki hidroelektrik üretimini azaltan kuraklığın yarattığı koşullar, Avrupa ve ABD'de yaşanacak uzun bir kış ile gerileyen rüzgâr enerjisi üretiminin neden olduğu yükselmiş enerji ve gaz fiyatları ile Hindistan ve Çin’de yükselen kömür fiyatları.

Fitch Solutions petrol ve gaz analiz grubu başkanı Joseph Gatdula’nın aynı konuda eklediği yorumuna göre ise piyasalarda enerji fiyatları açısından en yaygın kanı, bir sunum kıtlığının yaşanması ile dönemsel düşüşlerde olduğu gibi enerji üreticilerinin geçen yıl Korona virüsü küresel salgını kaynaklı yaşanan durgunluğun ertesinde güçlü bir ekonomik toparlanma için ortam oluştuktan sonra gelen istem patlamasına hemen yanıt verememeleri.

Sunum kıtlığına ek olarak, bölgesel hava durumlarında geçmiş ortalamalardan sapmalar enerji maliyetlerini artıran koşullar yarattı. Çin, Kuzey Avrupa ve Güney Amerika'daki kuraklık koşulları hidroelektrik üretimini azaltırken anormal düzeyde zayıf rüzgâr koşulları Avrupa kıtasında Ekim ayı boyunca rüzgâr enerjisi üretiminin düşük kalmasına yol açtı,  geçen yıl aşırı soğuk geçen ve uzun süren kış mevsimi ABD'de sunum kesintilerine, Avrupa ile Çin'de ise doğal gaz stoklarının uzun süreli azalmasına neden oldu.

Gatdula, "Ayrıca, Meksika Körfezi kasırgaların etkisinden tam olarak kurtulamadı, bu da piyasaları test eden ve gelecekte yinelenmesi olası olan hava durumuyla bağlantılı sayısız olaya katkıda bulundu." diye vurguladı.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü