Euro Bölgesi Genelinde İmalat Sektöründeki Üretim Daralması Devam Ediyor

02 Ocak 2020

IHS Markit Danışmanlık firmasının Euro Bölgesi genelinde yaptığı Aralık ayı satın alma yöneticileri endeksi (PMI) araştırmasının sonuçları açıklandı. Euro Bölgesi genelinde fabrikaların faaliyet ve üretimlerinin 2019 yılı boyunca daralmaya devam ettiği ve 2020 yılının ilk aylarında da iyileşme beklenmediği belirtildi.

Araştırmaya göre, Euro Bölgesi genelinde Aralık ayı satın alma yöneticileri endeks değeri 46.3 olarak gerçekleşti. Bu değer, 46.9 olan Kasım ayının da altına olmakla birlikte, ekonomistlerin 45.9 olan tahminlerinin bir miktar üzerinde gerçekleşti.

IHS Markit Ekonomistlerinden Chris Williamson, Euro Bölgesindeki imalat sektörünün 2012 yılından bu yana en kötü performansı sergilediğine dikkat çekerek, fabrikalara gelen yeni sipariş miktarlarının da hızla düşmekte olması nedeniyle, endeksin tekrar pozitif yöne dönmesinin beklenenden daha uzun bir zaman alabileceğini söyledi.

İmalat sektöründeki yeni siparişleri ölçen endeks de Aralık ayında Kasım’a oranla azalarak, 46.6 olarak gerçekleşti. Yeni siparişlerin yıl boyunca sürekli azalmaya devam etmesi nedeniyle, fabrikaların büyük bir çoğunluğunun mevcut veya bekleyen siparişler üzerinden faaliyetlerini devam ettirdikleri belirtildi.

Raporda ayrıca, firmaların yakın vadede bir iyileşme beklentisinde olmadıkları ve bu nedenle de gerek hammadde temininde, gerekse istihdam miktarlarında da kesinti yapmakta olduklarına dikkat çekildi.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü