Euro Bölgesindeki Ticari Faaliyetlerde Kasım Ayında Sert Düşüş Yaşanıyor

27 Kasım 2020

IHS Markit tarafından Euro Bölgesinde yapılan Kasım ayı satın alma yöneticileri bileşik endeksi (PMI) ön okumasına ilişkin sonuçlar 23 Kasım 2020 Pazartesi günü açıklandı.

Avrupa’da ikinci dalga virüs salgını endişesi ile tekrar yürürlüğe giren kapanma tedbirleri nedeniyle özellikle hizmet sektöründe çok sert bir daralma yaşandığı görüldü. Araştırmada, Euro Bölgesinin son on yıldır ilk kez çift dipli bir resesyona doğru ilerlemekte olduğuna dair işaretler bulunduğu belirtildi.

Ekim ayında 50.0 puan olarak ölçülen bileşik PMI endeksi, Kasım ayı ön okumasında 45.1 puana geriledi. IHS Markit baş ekonomistlerinden Chris Williamson, kapanmalar nedeniyle Euro Bölgesi ekonomisinin Kasım ayında sert bir şekilde düşüşe geçtiğini ve dördüncü çeyrekte GSYİ hasılanın büyük olasılıkla tekrar küçüleceğini söyledi.

Hizmet sektörü PMI endeksinin 46.9 puandan Kasım ayında 41.3 puana gerilediğine dikkat çekilirken, bu değerin birinci dalga virüs salgınından bu yana en düşük seviyeye gerilediği ve Reuters ajansının tahmini olan 42.5 puanın da altında kaldığı belirtildi.

Emtia fiyatlarında indirimler olmasına karşın talebin azalmaya devam ettiği, imalat sanayinde birikmiş siparişlerin de sonuna gelinmesi ile beraber, dokuz ay boyunca istihdam sayısının azalmaya devam ettiği ve hizmet sektörü istihdam endeksinin 48.5 puandan 48.1 puana gerilediği bildirildi.

Açıklanan veriler imalat sektörünün hizmet sektörüne nazaran bu olumsuzluklara karşı daha dirençli bir tablo ortaya koyduğunu da gösterdi. Bu süreçte bir çok fabrikanın açık kalarak üretime devam ettiği ve imalat PMI endeksinin Ekim ayına göre bir miktar gerilemekle beraber, yine de 50 puanın üzerinde kalmayı başararak, 53.6 puan seviyesinde gerçekleştiği belirtildi. Reuters ajansının Kasım ayı imalat PMI tahmini ise 53.1 puan olmuştu.

Fabrika üretimini ölçen endeks de 58.4 puandan, Kasım ayında 55.5 puana geriledi. Talebin de gevşemesi ile birlikte fabrikaların yeni siparişler endeksi de 58.7 puandan 54.0 puana düştü. Bu verilerin aşağı yönlü trendin devam edeceği yönündeki endişeleri arttırdığı belirtiliyor.

Öte yandan, aşı haberleri ve Avrupa Merkez Bankasının yardım paketlerini genişleteceğine ilişkin beklentilerin kuvvet kazanması ile birlikte, iş dünyasındaki iyimserliğin de yükselmekte olduğu bildirildi. Şirketlerin gelecekteki üretim beklentisi endeksi de 56.5 puandan, Şubat ayından bu yana en yüksek seviyesi olan 60.1 puana yükseldi.

Ayrıca hem hizmet hem de imalat sektöründe faaliyet gösteren şirket yöneticilerinin aşı haberlerine bağlı olarak önümüzdeki yıl için daha iyimser beklentiler içerisinde oldukları bildirildi.

Kaynak: Reuters 
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü