European Energy Firması Letonya'da 115 Megavat Gücünde Güneş Enerjisi Santrali Kuracak

22 Ağustos 2023

Danimarkalı yenilenebilir enerji geliştiricisi firma European Energy, Letonya'nın Saldus bölgesindeki Brocēni kasabası yakınlarında 115 megavat gücünde güneş enerjisi tesisi kurmaya hazırlanıyor.

Letonya'nın en büyüklerinden biri olacak olan güneş enerjisi santrali, ülkenin yeşil bir geleceğe ulaşmasında önemli bir kilometre taşını temsil ediyor.

Tesis, geliştirilmesinin son aşamasında olup 2025 yılına kadar ulusal elektrik dağıtım şebekesine bağlanacak.

Tesis, Letonya'daki 57.000 konutun elektrik enerjisi gereksinimini karşılamaya yetecek düzeyde, yılda 120.000 megavat temiz elektrik enerjisi üretecek.

Firmanın yönetici başkan yardımcısı ve aynı zamanda proje geliştirme başkanı Thorvald Spanggaard şu açıklamayı yaptı: "Brocēni'de üretilen yeşil enerji, yüksek kapasitesiyle Letonya ulusal enerji şebekesine önemli ölçüde katkıda bulunacak, Letonya'nın daha yeşil bir ekonomiye geçişini hızlandıracak, aynı zamanda uzun dönemde bölgedeki elektrik piyasasını olumlu yönde etkileyecektir.”

Spanggaard ayrıca, “Yenilenebilir enerji altyapısı genişlemeye devam ettikçe, Letonya ekonomisi ile enerji güvenliği üzerinde daha güçlü etki yaratacağını, sonuçta elektrik ile ısınma maliyetlerinin azalması yoluyla yurttaşlara yarar sağlayacağını öngörüyoruz.” açıklamasını da ekledi.

Firma, Letonya pazarına 2020 yılında girdi ve portföyüne yakında eklenecek rüzgâr ile güneş enerjisi projeleri 1,5 cigavat gücünde toplam kapasite sağlayacak.

Firma bunun yanısıra İtalya'nın Sicilya adasında 250 megavat gücünde güneş enerjisi santrali kurulumu için Mayıs ayında (2023) onay almıştı.
Sicilya’daki santral, 130.000 konuta enerji sağlayacak, ayrıca yıllık 165.000 ton karbon salınımını önleyecek.

Kaynak : world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü