Filipinler’in Çelik Tüketimi 2019’da Rekor Düzeye Ulaştı – PISI

03 Nisan 2019

Today Online haber sitesinin bildirdiğine göre, Filipinler Demir Çelik Enstitüsü (PISI-Philippine Iron and Steel Institute Ç.N.) Başkanı Roberto Cola, Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, ülkesinin ekonomisi gelişmeye devam ederken çelik tüketiminin güçlü bir olasılıkla 2019 yılında %5-6 oranında artarak yıllık 11,1 milyon tonluk rekor bir rakama ulaşacağını söyledi.
Roberto Cola “Yüksek fiyatlar nedeniyle 2017 yılında yalnızca %2 oranında artan Filipinler çelik tüketimi 2018 yılında kamu ve özel sektör inşaat projelerinin sürüklemesiyle yaklaşık %9 oranında artışla sıçrama kaydederek 10,5 Milyon ton gibi rekor düzeyde bir rakama ulaştı. Çelik talebi %6-7 gibi bir artış oranıyla Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla artış hedefini izleyecek.” yorumunda bulundu.
Cola ayrıca “Ülkenin çelik ithalatına yoğun bağımlılığı, Çin’in ikinci büyük çelik üreticisi HBIS ile birlikte aralarında Steel Asia’nın da olduğu diğer üç ortakla birlikte kuracakları 4,4 Milyar ABD Doları tutarındaki Filipinler’in ilk entegre çelik üretim tesisi projesinin yaşama geçmesiyle önemli ölçüde azalacaktır. Ne var ki, planlanan üretim kapasitesi yıllık 8 milyon ton olan Güney Filipinler’de kurulacak bu tesisin halen fizibilite çalışmaları sürmektedir ve henüz ne zaman tamamlanacağı konusunda bir takvim oluşmamıştır.” diye de ekledi.
Filipinler, çelik tüketiminin yaklaşık %70’ini ithal ediyor. İthalatının yarısı dünyanın en büyük çelik üreticisi ve ihracatçısı olan Çin’den geliyor. Çin’in geçen yıl Filipinler’e gerçekleştirdiği çelik ihracatı toplam çelik ihracatının %7’sine karşılık gelen 66,9 milyon ton olarak gerçekleşti.

Kaynak: Steelguru web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü