Finlandiya, Madencilik Sektörüne Yeni Vergi Getirmeyi Planlıyor

28 Eylül 2022

Kuzey Avrupa ülkesi Finlandiya’nın Maliye Bakanlığı Salı günü (27/09/2022) yaptığı açıklamada, ülke yönetiminin, madencilik endüstrisi tarafından çıkarılan minerallere yeni bir vergi getirmeyi planladığını duyurdu.

Avrupa Birliği içerisinde, piller ile diğer ürünlerin üretiminde kullanılan minerallerin bilinen en büyük rezervlerinden bazıları, işletilmekte olan 40 dolayında madenin bulunduğu ve bu madenlerde diğerleri ile birlikte nikel, çinko, lityum, kobalt ile altının çıkarıldığı Finlandiya’da bulunmakta.

Bakanlık, Finlandiya devletinin bugüne kadar mineraller için vergi toplamadığını, ancak ülke yönetiminin, artık metalik minerallerin vergilendirilebilir değeri üzerinden %0,6 oranında vergilendirilmesini, diğer mineraller için ise çıkarıldıkları ton başına 0,2 Avroluk telif hakkı getirilmesini önerdiğini belirtti.

Finlandiya ülke yönetimi, yeni vergi ile %60'ı madenlerin bulunduğu belediyelere, %40'ı merkezi yönetime yönlendirilmek üzere yılda yaklaşık 25 milyon Avro (24,1 milyon ABD Doları) vergi geliri toplayabileceğini hesaplıyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Verginin amacı, yenilenemeyen doğal kaynaklar olarak madencilik sektörünün alanına giren minerallerin niteliğini dikkate alıp, tüketilmeleri konusunda topluma akla yakın bir tazminatı yönlendirmektir." bilgisi verildi.

Finlandiya Parlamentosu’ndan onay bekleyen yeni verginin 2024 yılı başından başlayarak yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü