Finlandiya, Mineral İstemi Artarken Madencilik Yasasını Sıkılaştırıyor

02 Mart 2023

Finlandiya Parlamentosu, çevreyi daha iyi korumak, ayrıca artan istem nedeniyle ulusal maden üretimini güvence altına almak amacıyla ülkenin madencilik yasasında değişikliğe gitti.

Pazartesi günü (20/02/2023) onaylanan yeni yasa tasarısı, bölge sakinlerine yeni madencilik alanlarına izin verme konusunda daha fazla kontrol olanağı sağlarken, endüstride sürdürülebilirliği artırmayı hedefliyor, ayrıca firmaların çalışma alanlarını eşitliyor. Ülke yönetiminin öngörüsüne göre, daha sıkı düzenleme ile daha yüksek ücretlerin güvenilmez işletimcileri ayıklaması ile kurallara uyanlara yarar sağlaması bekleniyor.

Ocak ayında kurulmuş olan yeni bir endüstriyel lobi grubuna göre Finlandiya, günümüzde planlanmakta olan 6 milyar Euro'dan fazla yatırımla pil metalleri için önemli bir madencilik ile işleme merkezi olarak ortaya çıkıyor. Yatırımcılar arasında İskandinav ülkesi Finlandiya’dan nikel ile kobalt kimyasalları sağlayan BASF ile Trafigura Grubu firmaları yer alıyor. Finlandiya ülke yönetimi, 2021 yılında hammaddeler alanında yeni projeleri çekmeyi amaçlayan ulusal pil stratejisini yaşama geçirmişti.

Finlandiya Parlamentosu’ndaki alım-satım komitesi başkanı, Sanni Grahn-Laasonen, Parlamento’daki bir oturum sırasında, Finlandiya devleti, toplum elektrikli taşıt araçlarına geçiş yaparken ülkenin gereksinim duyduğu mineralleri üretebilmesini sağlamak ile birlikte çevre koruma düzeyini iyileştirmek zorunda olduğu için yasada değişiklik yapma gereksiniminin ortaya çıktığını dile getirdi. Grahn-Laasonen, Finlandiya madencilik sektörünün hammadde sunum güvenliği açısından da yaşamsal önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Finlandiya devletine ait Fin Minerals firmalar grubu geçen hafta, Finlandiya'nın kuzeyinde yer alan Sokli madeninin, elektrikli taşıt araçlarında, rüzgâr türbinlerinde,  güneş panellerinde kullanılan kalıcı mıknatısları üretmek üzere Avrupa'da her yıl gereksinim duyulan nadir toprak elementlerinin yaklaşık %10'unu çıkarabilecğini açıklamıştı.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü