Finlandiya’da 26 Milyon Avro Tutarında Finansmanla 20 Megavat Gücünde Yeşil Hidrojen Üretim Tesisi Kuruluyor

22 Aralık 2021

Finlandiyalı P2X Solutions firması 20 Aralık’ta (20/12/2021) yaptığı açıklamada, Finlandiya’nın “ilk” yeşil hidrojen üretim tesisini kurmak amacıyla firmalarına yaklaşık 26 milyon Avro (29,36 milyon ABD Doları) tutarında kamu finansmanı sağlandığını açıkladı.

P2X Solutions firması tarafından Harjavalta kentinde kurulacak olan yeşil hidrojen tesisi için beklenen finansmanın toplamı 70 milyon Avro (79 milyon ABD Doları) dolayında olurken tesisin endüstriyel ölçekte yeşil hidrojen üreten 20 megavat üretim kapasiteli tesis olmasını sağlayacak.

Sözkonusu tesis, Finlandiya’nın yeşil enerji kaynaklarına dayalı üretim yeteneklerine sahip olmasıyla birlikte Avrupa’nın hidrojen ekonomisinde önemli bir oyuncu durumuna gelmesi yolunda ülkenin hidrojen ekosistemi için yaşamsal bir gelişme olabilir.

20 megavat gücünde olacak santralde üretilen hidrojenin endüstriyel kullanımlar için yeşil elektrik sağlaması, ayrıca yan ürün olarak ortaya çıkacak oksijen ve termal enerji ile çeşitli sanayileri desteklemesi bekleniyor.

P2X Solutions firması bunun yanısıra, tesiste üretilecek yeşil hidrojeni, bölgede ulaşım sektörünü karbondan arındırmak amacıyla yeni bir yöntem olarak ortaya çıkan sentetik yakıtları üretmek amacıyla kullanmayı planlamakta.

Tesisin gelecek yılın sonbaharında yapımına başlanması, 2024 yılının ilk yarısında ise üretime geçmesi planlanıyor.

Firma, aynı yapıda başka yeşil hidrojen üretim tesislerini de yaşama geçirme amacında olduklarını açıkladı.

P2X Solutions firmasının tepe yöneticisi Herkko Plit, “İstihdam ve Ekonomi Bakanlığı'nın üretim izni verme kararı ile İklim Fonu'nun projeyi finanse etme kararının, Finlandiya'da yeşil hidrojen üretimine başlanması yolunda önemli adımlar.” olduğunu belirtti.

Plit, “Yeşil hidrojen ile ileri düzeyde işlenmiş yenilenebilir yakıtlar, elektrik üretim ve dağıtımının zorlu olduğu yerlerde önemli ölçüde karbon salınımı düşüşlerinin anahtarıdır. Devletin, yatırımcıların ve ortakların katılımı,yatırımlarımıza olan büyük ve güçlü güveni, dahası daha temiz bir geleceğe ulaşma konusunda ortak arzuyu yansıtmakta.” yorumunda bulundu.

Plit ayrıca, "Günümüzde bir yeşil hidrojen piyasası oluşturarak Avrupa'nın geri kalanına ayak uyduruyor, karbon salınımsız gönenç bir toplum olmaya doğru ilerliyoruz." yorumunu da ekledi.

Kaynak: world-energy.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü