Finlandiya'nın Çok Gecikmiş Nükleer Santrali Elektrik Üretmeye Başladı

16 Mart 2022

Finlandiya'da çok gecikmeli Olkiluoto 3 (OL3) nükleer reaktörünün elektrik üretmeye başladığı açıklandı.

Santralin işletmecisi TVO firması, reaktörün üçüncü ünitesinin planlanan takvimden yaklaşık 12 yıl sonra, 12 Mart 2022 Cumartesi günü ilk kez elektrik şebekesine bağlandığını doğruladı.

Dört aylık deneme üretimi sürecinde nükleer reaktörün elektrik üretimi aşamalı olarak 1.600 megavata yükseltilecek, sözkonusu rakam Finlandiya'nın güç isteminin yaklaşık %10'una karşılık geliyor.

Finlandiya'nın son kırk yıl içindeki ilk yeni nükleer santrali olan OL3'ten düzenli elektrik üretimi Temmuz 2022'de başlayacak ve santral ülkenin toplam enerji tüketiminin yaklaşık %14'üne karşılık gelecek kadar elektrik üretecek.

Elektrik Üretiminden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Marjo Mustonen şu açıklamaları yaptı: “Santralde elektrik üretimine başlanması için özenle hazırlanıldı ki bu durum da konuyla ilgili uzmanlığımızın çok iyi bir göstergesi. OL3, Finlandiya’nın enerji üretim toplamındaki payı %90'ın üzerine çıkacak olan temiz elektrik üretimine önemli bir katkı oluşturacak.”

Mustonen ayrıca, "Santral aynı zamanda ülkemiz Finlandiya’nın elektrik dışalımına olan bağımlılığını da yarının altına indirecek." bilgisini iletti.

OL3'ün zamanla Finlandiya’nın Rusya, İsveç ile Norveç'ten elektrik dışalımı gereksinimini azaltması, ayrıca daha düşük fiyatlara yol açması bekleniyor.

İşletmeci firma TVO bir açıklamasında şu bilgileri ekledi: "OL3, Finlandiya'nın elektrikte kendi kendine yeterliliğini önemli ölçüde artıracak, ayrıca sıfır karbon salınımı hedeflerine ulaşılmasına da yardımcı olacak."

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü