Fitch Ratings’e Göre, Çeliğin Küresel Görünümü, Aşırı Kapasitenin Soruna Dönüşmesi Nedeniyle Olumsuz

17 Aralık 2019

Fitch Ratings, küresel çelik istemindeki büyümenin sakin durumda olması ile önceki kapasite artışı yatırımlarına bağlı olarak yükselmekte olan sunumun 2020 yılında da sektörün üzerindeki ağırlığını sürdüreceğini belirtti.

Önümüzdeki 12 ayda ılımlı bir toparlanma beklerken, özellikle Avrupa’da, çelik üreticilerinin kapasite kullanımı ve kar marjları üzerinde zaten görülen olumsuz etki ve normalden uzun süren aşağı yönlü riskler sektörün görünümünün olumsuz olmasına neden oluyor.

Başarısızlık olasılığı gösteren riskler, Çin’de büyüme hedeflerindeki yönetilir yavaşlama ile çakışan ileriye dönük çevresel reformların yanısıra,  bazı ülkelerdeki jeopolitik gerilimler ve politik belirsizliklerle bağlantılı.

Çelik şirketleri, endüstri için hayli karlı yıllar olan 2017-2018 yılları arasında kapasiteyi artırmak ve/veya ellerindeki varlıkları azaltmak için yatırım yapmaya devam etti. Sözkonusu kapasite artırımları ve iyileştirmeler, 2019 yılının başında, büyümeyi etkilemeye başlayan ticari gerilimler ortaya çıkmadan önce başlatıldı. Ne var ki, ekonomik koşulların 2019 yılında zayıflaması nedeniyle, bugün sunumun genişlemesi istemin büyümesinin üzerinde seyrediyor. Birçok üretici, çıktı rakamını korumak ve zayıf iç istemin yerini alması amacıyla dışsatımı artırdı. Ancak, ABD ve Güneydoğu Asya'daki bazı ülkeler de içerisinde olmak üzere tipik olarak net dışalımcı durumundaki ülkeler üretimlerini genişletti, aynı zamanda zayıf bir duyarlılık ve daha düşük ekonomik büyüme yaşamaktalar.

Kaynak: Steelguru web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü