Ford Motors Firması Romanya’daki Fabrikasını Koç Holding’e Satacak

31 Mart 2022

Ford Motor firmasının Türkiyeli girişim ortağı Koç Holding Ford Otosan tarafından 14 Mart Pazartesi günü yapılan açıklamada, Romanya’nın Krayova kentinde bulunan Ford’a ait motorlu araç fabrikasını 575 milyon avro karşılığında satın alacakları ve panel van tarzı taşıma araçlarının üretimini bu fabrikaya kaydırmayı planladıkları bildirildi.

İki firma arasında yapılan anlaşma maddeleri arasında önümüzdeki on yıllık dönem içerisinde kapasite kullanım kriterlerine bağlı olarak Koç Holding’in Ford firmasına 140 milyon avro daha ek ödeme yapması şartının da bulunduğu öğrenildi.
Romanya’daki fabrikanın hali hazırda Puma ve EcoSport binek modellerini ürettiği biliniyor. Her iki modelin elektrikli versiyonlarının da 2024 yılından üretimine başlanması bekleniyor.

Ford Otosan’ın Türkiye’deki fabrikası için de 2 milyar avro tutarında genişletme amaçlı bir yatırım projesi yürüttüğü ve bu son satın alma işlemini banka kredileri ile finanse etmeyi planladığı bildirildi.

Firmalar arasında imzalanan anlaşma metninin, düzenleyici kuruluşların onayından geçmesinin ardından yılın üçüncü çeyreğinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Ford Otosan firmasının Avrupa’da en çok satılan ticari araç olan Transit modelinin elektrikli ve hibrit versiyonlarının üretimine de önümüzdeki yıl Türkiye’deki fabrikada başlanması planlanıyor.

Ford Otosan’ın duyurduğu diğer projelerden birisinin de, Koreli batarya üreticisi SK On firması ile Türkiye’de ortak girişim modeli altında elektrikli, araç bataryası üretimi olduğu duyuruldu.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü