Ford Otomotiv Avrupa Pazarındaki Elektrikli Araç Hedeflerini Büyütüyor

18 Şubat 2021

Ford Motor firması tarafından 17 Şubat Çarşamba günü yapılan açıklamada, Avrupa pazarı için ürettikleri otomobil modellerinin 2030 yılı itibarıyla tamamının elektrikli olacağı bildirildi.

Önümüzdeki 30 aylık süreçte ise, 1 milyar dolar tutarında bir yatırım yapacaklarını açıklayan firma yetkilileri, bu kapsamda Almanya’nın Köln kentinde yer alan montaj tesislerini elektrikli otomobil fabrikasına dönüştüreceklerini belirttiler.

Ford firmasının Avrupa operasyonlarından sorumlu başkanı Stuart Rowley basın toplantısı esnasında verdiği demeçte, atılacak olan bu adımların firmanın Avrupa Birliğinin karbon salımı mevzuatlarına uyum sağlama konusundaki kararlılığını gösterdiğini söyledi.

Firmanın açıklamasında, Avrupa üretimi ve tamamen elektrikli ilk binek tipi otomobilin Köln’deki fabrikada 2023 yılından itibaren seri olarak üretilmesinin planlandığı ve aynı fabrikada farklı bir model araç daha üretmeyi düşündükleri belirtildi.

Avrupa’da Volkswagen ile stratejik ortaklığı bulunan Ford firmasının, üreteceği bazı modellerde Volkswagen’e ait MEB elektrikli araç platformunu kullanacağı öğrenildi. MEB platformunun Köln’de üretilmesi planlanan elektrikli araçta ilk kez kullanılacağı bildirildi.

ABD’de ikinci en büyük otomobil üreticisi firma konumunda olan Ford’dan yapılan açıklamanın devamında, 2026 yılı itibarıyla Avrupa pazarı için ürettikleri tüm modellerin birer elektrikli versiyonunun da müşterilere sunulmasının hedeflendiği ve 2030 yılı itibarıyla da, firmanın Avrupa’daki ticari araç satışlarının en az üçte ikisinin elektrikli ya da plug-in hibrit özelliklerine sahip olacağı belirtildi.

Firmanın ürettiği tüm ticari araç modellerinin birer hibrit ve tam elektrikli versiyonlarının da 2024 yılında satışa hazır olacağı öğrenildi.

Ford firması halihazırda fosil yakıtlı ticari araçlar kategorisinde ABD ve Avrupa pazarlarında hakim konumda bulunuyor. Firmanın bu kategoride Avrupa’da %15, ABD’de ise %40 oranlarında pazar payı bulunuyor.

Firmanın elektrikli araç teknolojilerine yapmayı planladığı ve daha önce duyurduğu yatırım hedeflerini de iki katına yükselttiği ve bu amaçla 2025 yılına kadar yapılması planlanan yatırımların tutarının 22 milyar dolara ulaşacağı belirtildi.
  
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü