Ford Ve General Motors Firmaları Parça Kıtlığı Nedeniyle Bazı Fabrikalarında Üretime Ara Verecekler

01 Nisan 2022

Ford ve General Motors firmaları tarafından 31 Mart Perşembe günü ayrı ayrı yapılan iki açıklamada, önümüzdeki hafta Michigan’da faaliyet gösteren fabrikalarında üretim için gerekli bazı parçaların temin edilememesi nedeniyle üretime ara verileceği duyuruldu.

Amerika’nın ikinci büyük otomotiv firması konumunda olan Ford yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Mustang modellerinin üretildiği Flat Rock bölgesindeki montaj fabrikalarında önümüzdeki hafta üretimi durdurmak zorunda kaldıkları bildirildi.

General Motors firması da geçici bir süre için bazı otomobil parçalarını tedarik etmekte zorlandıklarını belirterek, Cadillac ve Chevrolet modellerinin üretildiği Lansing Grand River bölgesinde faaliyet gösteren fabrikanın önümüzdeki hafta üretime ara vereceğini duyurdu. Tedarik edilemeyen parçanın yarı iletken yonga olmadığı açıklanırken, hangi parça olduğuna ilişkin bilgi ise verilmedi.

Kovid 19 salgınının başlamasının ardından, otomotiv sektörü küresel çapta bir yarı iletken yonga tedarik sıkıntısı ile karşı karşıya kaldı. Firmalar eş zamanlı olarak otomobil fiyatlarının yükselmesi nedeniyle finansal kayıplarını bir ölçüde telafi etseler de, halen tedarik sıkıntısı ile mücadele etmeye devam ediyor ve çoğu zaman parça yokluğu nedeniyle üretimlerine ara vermek zorunda kalıyorlar.

Yine Ford firması tarafından geçtiğimiz ay yapılan bir açıklamada da, yonga tedarikinde devam eden sıkıntının bu yılın ilk çeyreğindeki üretim kapasitelerini olumsuz etkileyeceği uyarısı yapılmıştı. Ford, pikap model araçlarını ürettiği Kansas City’deki fabrikasında da geçtiğimiz ay bir hafta süre ile üretime ara vermişti. Ford’un Amerika’nın kuzey eyaletlerindeki fabrikalarında ise üretimin normal bir şekilde devam edeceği açıklandı.

General Motors firması geçtiğimiz hafta yaptığı bir başka açıklamada, Fort Wayne’deki fabrikada yonga kıtlığı nedeniyle 4 Nisan’dan başlamak üzere iki hafta süreyle üretimi durduracağını duyurmuştu.
 
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü